På måndagen klubbades Stockholms stads första handlingsplan mot rasism igenom i kommunfullmäktige. Bakom initiativet står Miljöpartiet. Arbetet kopplas samtidigt till FN:s hållbarhetsmål.
Miljöpartiet i Stockholm beskriver det som “ett historiskt beslut i kampen för mänskliga rättigheter och ett mer jämlikt Stockholm” och man säger sig länge ha drivit på för att “staden ska ta ett helhetsgrepp mot rasism” där måndagens beslut ses som ett första viktigt steg.
– Stockholm ska vara en stad där alla känner sig välkomna och trygga, oavsett bakgrund, hudfärg eller religion. Nu får Stockholms stad sin allra första handlingsplan mot rasism och det är ett mycket viktigt steg framåt. Med denna handlingsplanen växlar vi upp arbetet – all rasism ska bekämpas tills den är utrotad, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.
LÄS ÄVEN: Inga parkeringar i Miljöpartiets vision för Stockholm
Handlingsplanen sägs innehålla konkreta åtgärder för att öka kunskapen om rasism, stärka skyddet för barn och unga och fördjupa samarbetet med civilsamhället i kombination med utbildningsinsatser för stadens personal, diplomering av verksamheter, stärkt samverkan med civilsamhället samt ett särskilt fokus på att barn och unga inte ska utsättas för rasism.
Planen påstås omfatta alla former av rasism men fem former av rasism pekas ut särskilt: afrofobi, antisemitism, antiziganism, islamofobi och rasism mot samer.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Bolagsstyrelser tvingas delta
– Jag ser med stor oro på att olika former av rasism ökar i vårt samhälle. Rasismen påverkar barns skolgång, människors chanser på arbetsmarknaden, möjligheten att få bostad och människors hälsa. Vi vet att barn redan i tidig ålder utsätts för diskriminering och trakasserier – det är oacceptabelt. Nu tar vi vi fram en diplomutbildning för stadens verksamheter för att höja kunskapen och stärka arbetet mot alla former av rasism, säger Åsa Lindhagen.
Beslutet innebär även att alla nämnder och bolagsstyrelser inom Stockholms stad tvingas formulera egna mål och åtgärder utifrån planen med tydlig uppföljning och stöd från kommunstyrelsen. Planen sträcker sig fram till 2030 och kopplas till stadens program för mänskliga rättigheter och FN:s hållbarhetsmål.
LÄS ÄVEN: Rödgröna styret i Stockholm vill övervaka invånarnas “klimatutsläpp”
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.