Miljöpartiet gjorde i september ett katastrofval där man med nöd och näppe lyckades kravla sig över riksdagsspärren. Det har emellertid av allt att döma inte gjort partiet mer ödmjukt i de segdragna regeringsförhandlingarna. Språkröret Gustav Fridolin ställer nu ett ultimatum till varje av talmannen utsedd regeringsbildare: ”Vi kommer att rösta nej till varje regering vi inte ingår i”.

Det beskedet levererades på fredagsförmiddagen i en intervju med SVT Nyheter. Fridolin menade att partiet behövs ”för att miljön ska vara en röst på bordet” och, med hänvisning till Sverigedemokraterna, för att ”inte ge vika när det blåser snålt från yttersta högern”

Bedömare menar att det var den klimatalarmism som kantade det offentliga samtalet kring årets varma sommar som räddade kvar Miljöpartiet i riksdagen. Många väljare blev skrämda av de stundtals apokalyptiska spådomarna om vilken framtid Sverige och planeten som helhet hävdas gå till mötes.

Ändå är det ett kraftigt stympat Miljöpartiet som nu deltar i regeringsförhandlingarna. Målet är likväl att fortsätta regera Sverige genom proxy i form av Socialdemokraterna.

Fridolin kommenterade under intervjun med SVT Nyheter också de inviter som kommit från Centerpartiet och Liberalerna om att släppa fram en rödgrön regering. Språkrörets inställning här var i motsats till den visavi Sverigedemokraterna att ”vi måste klara av att samarbeta och ha respekt för att några av de partierna vi vill samarbeta med har andra ingångar än vi”.

Fridolin förespråkade här ”samtal på djupet”. Han flaggade för att en sådan regeringsbildning kommer att ta tid. Regeringsförhandlingarna går om en dryg vecka in på sin tredje månad.

Kristersson höll presskonferens
På fredagen höll också Moderatledaren Ulf Kristersson presskonferens med anledning av att man presenterar sin budget. Den innehöll punkter som sänkta marginalskatter och ytterligare utökat jobbskatteavdrag.

Kristersson kommenterade också Allianskollegornas sonderingar att stödja en rödgrön regering i stället för en borgerlig. M-ledaren sade att de två partiernas kravlistor till Löfven var rimliga men att sådan borgerlig politik förs bättre av en borgerlig regering.

Kristersson klargjorde också att hans parti kommer att rösta nej till Löfven och en S-ledd regering men att det står de andra Allianspartierna fritt att rösta efter eget skön.

Även KD-ledaren hölls pressträff
Ebba Busch Thor höll på fredagen sitt stora hösttal i Stockholm. På pressträffen efteråt gav hon Allianskollegorna C och L skarp kritik för sina vänsterprassel med Löfven, dock utan att nämna partierna vid namn.

– Jag menar att denna höst har handlat alltför mycket om vissa partiers image och bildsättning. För mig är det obegripligt att man kan avstå att rösta för den politik man anser skulle göra vårt land bättre, enbart för att det finns andra partier som röstar likadant.

– När man agerar på det sättet, då placerar man den önskade bildsättningen av partiet före sitt egentliga uppdrag. Före medborgarna. Det är inte ledarskap. Och Sverige förtjänar ett nytt ledarskap.

KD-ledaren tyckte att dessa partier borde återvända hem till Alliansens ”vidöppna famn”. Busch thors hösttal handlade i övrigt mycket om satsningar på sjukvård och äldreomsorg som är KD:s budgetprioriteringar.