➤ HETS MOT FOLKGRUPP Jonas Serneholt var tills för en tid sedan lokalpolitiker för Miljöpartiet i Järfälla strax utanför Stockholm. Efter att i ett Facebook-inlägg ha kritiserat somaliska invandrare för bristande språkkunskaper och ojämställd kvinnosyn tvingades han lämna alla sina politiska uppdrag. Nu fälls Serneholt också för hets mot folkgrupp.

Det uppmärksammade Facebook-inlägget skrev Serneholt i ett upprört, och enligt honom själv också alkoholpåverkat, tillstånd efter att en grov gruppvåldtäkt med somaliska förövare skett i närområdet. Han konstaterade att ”det är inte första gången som somalier begår den här typen av brott” och deklarerade att han betraktade dessa brottslingar som somalier ”oavsett formellt medborgarskap”.

Serneholt är svårt synskadad och berättade också i samma Facebook-inlägg om sina negativa erfarenheter av somalier i färdtjänsten, personer som ”Arbetsförmedlingen slussat ut” till taxibranschen men som enligt Serneholt saknade kvalifikationer för jobbet, framför allt vad gäller geografisk lokalkännedom.

I stundens upprördhet och under alkoholens inverkan kryddade Serneholt sitt ilskna Facebook-inlägg med haranger som ”Somalierna är en cancersvulst överhuvudtaget”, och det är sannolikt dessa generaliserande och nedsättande formuleringar som domstolen ansett utgör hets mot folkgrupp.

Serneholt döms nu att betala 16.000 kronor i böter för tilltaget. Han har tidigare gått ut och bett om ursäkt och sagt att han ångrar hur han formulerade sig på Facebook. Han har även offentligt reviderat sin kategoriska hållning och sagt att han också haft en del positiva erfarenheter av somalier.

I ett uppmärksammat mål 2003 friades pingstkyrkopastor Åke Green i Högsta Domstolen från brottet hets mot folkgrupp efter att i en predikan ha använt samma uttryck, ”cancersvulst”, om homosexuella. HD motiverade den friande domen med att svensk hetslagstiftning stod i strid med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. En HD-dom skall i allmänhet anses vara prejudicerande.

I en kommentar till Samhällsnytt säger Serneholt att han inte avser att överklaga bötesföreläggandet.

– Jag vill bara lägga detta bakom mig och gå vidare i livet.