En utländsk man frias från misstanke om barnmisshandel och olaga frihetsberövande efter att nämndemän i Solna tingsrätt argumenterat för att man inte kan begära att mannen har lärt sig svenska regler.

Det var den 10 november i år som ett gräl rörande tider, läxläsning och mobilanvändande uppstod i en ukrainsk familj bosatt i västra Stockholm. Det framgår av polisutredningen att föräldarna ska ha varit upprörda på sonen som på senare tid hade betett sig underligt och även fått underkänt i flera ämnen, vilket Aftonbladet var först med att uppmärksamma (2021-12-21).

LÄS ÄVEN: Nämndemän som friade irakier i ”shariamål” är invandrare från Palestina och Jordanien

Samnytt har tagit del av förundersökningsprotokollet där det framgår att sonen hävdar att bråket uppstått eftersom föräldrarna inte tillåtit honom att lämna hemmet. Ett tumult ägde rum och styvpappan anklagades för att ha tagit ett strypgrepp med sina händer till det att pojken har fått andnöd. Vidare ska pojken ha blivit utelåst halvnaken på balkongen.

I bevisningen mot föräldrarna finns bland annat en granne som har larmat polisen efter att ha upptäckt pojken skrikande på balkongen. Polispatrullen som anlände till bostaden möttes av att pojken grät. Poliserna fotograferade skador på pojken och dagen efter undersöktes han av en rättsläkare. Det framgår av yttrandet att man har dokumenterat underhudsblödningar runt pojkens hals. Dessa ska ha uppkommit efter trubbigt våld och att sättet ska vara förenligt med pojkens berättelse.

Händelsen gick till åtal rörande misshandel och olaga frihetsberövande. Sonen och föräldrarnas syn på händelsen skiljer sig – under polisutredningen har föräldrarna även ändrat sina uppgifter.

Nämdemännen: ”Har bott kort tid i Sverige”

Det framgår av rättshandlingarna att pojkens mor sedan tidigare är dömd för att ha misshandlat sonen. Men trots bevisningen och att föräldrarna ändrar sina versioner vinner assistentåklagare Ellen Hansson inget gehör hos nämndemännen.

Den 21 december meddelade Solna tingsrätt att man frikänner styvpappan som har stått åtalad för misshandel och olaga frihetsberövande. Detta eftersom rätten anser att föräldrarna inte har bott tillräckligt länge i Sverige för att kunna ha lärt sig hur sådana här frågor ska hanteras i landet.

I domen står det att familjen nyligen har invandrat från Ukraina och att pojken snabbt har lärt sig svenska vilket satt honom i överläge mot sina föräldrar. Rätten konstaterar att pojken har brustit i respekt för de vuxna och att det kan finnas motiv från pojkens sida att försöka byta familj.

Man tar hänsyn till att föräldrarna inte kan ha lärt sig hur sådana här frågor ska hanteras i Sverige med exempelvis myndigheter som socialtjänsten. Därför måste föräldrarna få en marginal i förhållande till föräldrar som växt upp Sverige.

Bakom beslutet står miljöpartisterna Barbro Norgren Forsberg, Nurten Cengiz och moderaten Mikael Ronsjö.

Domaren Charlotte Schuetz är skiljaktig och skriver att hon finner åtalet i sin helhet är styrkt genom den framlagda bevisningen. Scheutz ställer sig bakom assistentåklagare Ellen Hansson bedömning av straffvärdet på fängelse i fyra månader.


LÄS ÄVEN: Kvinna tittade inte våldtäktsmannen i ögonen – frias av S-nämndemän