Regeringens prognos var att plastpåseskatten, bara i år, skulle dra in 2,1 miljarder till statskassan. Verkligheten tyder på långt lägre siffror. Dessutom ifrågasätts effekten på miljön från flera håll.
En av kritikerna är Runar Brännlund, professor i miljöekonomi vid Umeå universitet. Han anser att skatten är så ogenomtänkt att den riskerar göra mer skada än nytta.
– Den är feltänkt och ett skolboksexempel på en dåligt genomförd miljöskatt, säger han till SVT.
Ologisk beskattning
Enligt Brännlund står inte plastpåsar för en särskilt stor del av nedskräpningen i svensk natur och ersätts dessutom med produkter som är sämre ur miljösynpunkt. Professorn ifrågasätter också varför inga undantag görs för påsar av returplast, när det finns andra sorters påsar av fossil råvara som är skattebefriade. Han kallar skatten ologisk och menar att inkonsekvensen riskerar gröpa ur förtroendet för miljöpolitiken.
Plastpåseskatten kritiserades redan från start och, som Samhällsnytt tidigare rapporterat, har kritiken bara vuxit med tiden.
– Det här är totaltokigt. Man är inte ärlig mot medborgarna och konsumenterna om varför man gör det. Det vore bättre om man sa att man jagar intäkter, sa Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel till SVT, i februari i år.
LÄS ÄVEN: Skatten på plastpåsar döms ut som trippelfiasko
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är nöjd
Skatten, som är en del av budgetsamarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljaöpartiet i regeringen samt stödpartierna Centern och Liberalerna, trädde i kraft månaden efter Hedenströms uttalande. Till en början drog plastpåseskatten in cirka 25 miljoner kronor i månaden. Fem månader senare, i augusti, hade den månatliga summan mer än halverats, till 10,3 miljoner. Prognosen på 2,1 miljarder ser alltså avlägsen ut.
Enligt SVT är finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ändå nöjd, trots det uppenbara ekonomiska fiaskot. Han flaggar dessutom för förbud mot andra produkter, som i hans tycke inte behövs.
– Vi jobbar med hela nedskräpningsproblematiken. Så klart måste även annan plastanvändning minskas, till exempel genom förbud mot produkter som inte behövs. Och det kan också bli ekonomiska sanktioner mot engångsplast, säger han.
LÄS ÄVEN: Avhämtning av mat kan bli dyrare – utredning föreslår ny skatt på engångsförpackningar
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.