Under natten mot lördagen attackerades byn Solhan i norra Burkina Faso av okända gärningsmän. 160 civila inklusive 20 barn dödades och man satte eld på hus och den lokala marknaden.

Byn ligger i ett område som under lång tid bedömts som mycket farlig för både civilbefolkning och statens representanter. Enligt Jesper Bjarnesen vid Nordiska Afrikainstitutet har våldsdynamiken i regionen förskjutits sedan landets säkerhetsstyrkor börjat utbilda lokala säkerhetsgrupper, men det har också lett till hämnd.

– Det finns en rad jihadistgrupper som börjat rikta sina attacker mer mot de samhällen som de här lokala försvarsgrupperna kommer från, som ett sätt att straffa dem för att deras lokalgrupper samarbetar med säkerhetsstyrkorna, säger han till Hufvudstadsbladet.

Bjarnesen ser ett skifte där civilbefolkningen nu blivit den primära måltavlan för våldet, detta då jihadistgrupperna vill signalera att de som samarbetar med staten kommer att drabbas. Ytterligare en faktor är att regionen är rik på mineraler, framför allt guld, och jihadistgrupperna vill ta kontroll över naturresurserna.

Ingen grupp har tagit ansvar

Man misstänker även att attacken kan vara en reaktion på att landets försvarsminister Cheriff Sy för några veckor sen besökte grannbyn Sebba och då sade att livet kunde återgå till det normala efter militära insatser.

Ännu har ingen grupp tagit på sig ansvaret för attacken men i regionen finns jihadistgrupper med kopplingar till både IS och al-Qaida. Tre dagars landssorg har utlysts av president Roch Kabore, som beskriver attacken som ”barbarisk”.

I en annan attack i fredags kväll ska 14 personer ha dödats i byn Tadaryat. I maj dödades 30 personer i en attack i den östra delen av landet. Under de senaste två åren har mer än en miljon människor tvingats från sina hem på grund av våldet.