31-årige IS-terroristen Mirsad Bektašević från Serbien dömdes i maj 2017 till femton års fängelse för brott relaterade till terrorism. Han har nu släppts i förtid och återvänt till Sverige där han tilldelats medborgarskap. Medbrottslingen Al Hasani Amer från Jemen som dömdes samtidigt har sedan tidigare frigetts och även han återvänt till Sverige där han beviljats uppehållstillstånd.

Uppgiften, som bekräftas av svenska UD, rapporteras av bland annat SVT som dock inte namnger Bektašević. Sammhällsnytt kunde redan i augusti förra året berätta att Amer frigetts och återvänt till Sverige samt att även Bektašević förväntades friges inom kort.

LÄS MER: IS-terrorist släpptes ur grekiskt fängelse – är tillbaka i Sverige

Duon greps vid gränsen till Turkiet på väg för att ansluta sig till den muslimska terrormilisen IS. Vid gripandet påträffade polisen krigsutrustning. Bektašević och Amer dömdes till 15 års fängelse. Efter överklagande sänktes påföljden för Bektašević till nio års fängelse och för Amer till sju år och tre månaders fängelse.

Båda har nu släppts ur fängelset i förtid. Skälen till det tidiga frigivandet är enligt UD oklara. Man uppmanar att rikta frågor kring detta till de grekiska myndigheterna. Genom att både Bektašević och Amer nu är tillbaka i Sverige avskrivs de hos UD som avslutade konsulära ärenden.

Bektašević har även tidigare dömts för terrorbrott. Det skedde i Bosnien 2005 för planering av ett självmordsattentat. Vid en razzia påträffade den bosniska polisen sprängmedel, vapen och ett självmordsbälte.

Han dömdes för dessa brott till åtta år och fyra månaders fängelse. 2009 fick dock Bektašević komma till Sverige för att avtjäna resten av straffet här. Han frigavs i enlighet med svenska regler om straffrabatt redan i maj 2011.