Nya satellitfoton väcker misstankar om att Nordkorea i hemlighet extraherar plutonium. Landets kärnvapenprogram har pekats ut som den högst rankade konfliktoron under 2021.

Veckor efter att Nordkoreas diktator Kim Jong-un lovat att utöka landets kärnvapenarsenal visar satellitbilder att en koleldad ånganläggning tagits i bruk igen efter ett tvåårigt uppehåll.

Enligt uppgifterna har rök synts från anläggningen Yongbyon norr om huvudstaden Pyongyang vid olika tillfällen under perioden slutet av februari till början av mars. Detta menar man tyder på att förberedelser för att extrahera plutonium kan vara på gång alternativt att anläggningen förbereds för att hantera radioaktivt avfall.

Man tillägger att sällan har så pass klara bevis för att anläggningen används kunnat observeras.

Nyligen utsågs Nordkorea till det farligaste hotet mot världen av den amerikanska tankesmedjan Council on Foreign Relations. Man betecknar landets kärnvapen och ballistiska missiltester som 2021 års högst rankade anledning till oro.

Plutonium och höganrikat uran

Plutonium är ett av två huvudingredienser för att konstruera kärnvapen tillsammans med höganrikat uran. I anläggningen har man möjlighet att producera båda.

Tidigare i veckan uppgav Internationella atomenergiorganet inom FN att vissa kärnanläggningar i Nordkorea har använts fortlöpande. Man bedömer landets aktiviteter som djupt beklagliga.

I sitt första större tal uppgav den amerikanske utrikesministern Antony Blinken att Nordkorea är ett av flera länder som utgör en ”allvarlig utmaning”.