Efter ännu ett lyckat experiment där polisen använt den för svenska förhållanden tämligen ovanliga metoden att gå ut med ett foto och man därigenom snabbt fått tag på den misstänkte gärningsmannen, efterlyser en polischef att myndigheten använder sig av förfarandet oftare.

I mitten av februari misshandlades en man i 70-årsåldern så brutalt på en spårvagn i Göteborg att han “gick sönder”, fick bestående men och blev tvungen att opereras.

– Det var ett fult påhopp bakifrån som inte föregicks av någon dialog. Det ser väldigt elakt ut på den film vi har fått från Spårvägen, sa Dan Windt, chef för polisområde syd i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

När polisen i brist på uppslag gick ut med en bild på den misstänkte gärningsmannen i veckan anmälde han sig själv samma kväll på en polisstation.

– Han kom in tillsammans med en försvarare. Han förstod att han var identifierad och kände nog själv att ”det här går inte”, säger Dan Windt.

Windt vill nu se att polisen använder sig av efterlysningar med bild oftare.

– Jag tycker att det ska användas mycket mer. Vi ska inte lägga ut saker direkt på sociala medier, men vi kan göra det på polisen.se så länge det sker på sjysta villkor. Det ska vara tydligt att det är rätt person, det ska vara en viss allvarlighetsgrad på brottet och det ska göras på ett rimligt sätt när vi behöver människors hjälp – och inte har någon annan väg framåt – för att lösa brott.

Samtidigt understryker han att man får göra en noggrann avvägning och att polisen självklart inte ska göra människor illa i onödan.