Inför valet i fjol gjorde Moderaterna i Stockholm ett stort nummer av det hitresta tiggeriet som man påstod sig vilja förbjuda. Ett år efter valet meddelar partiet nu att man lägger frågan åt sidan och hänvisar till att stockholmarna inte röstat för ett förbud.

I en debattartikel i augusti 2018 skrev Anna König Jerlmyr (M) och partikollegan Tomas Tobé att man gav stockholmarna rätt som enligt en undersökning ville införa ett tiggeriförbud i huvudstaden.

LÄS ÄVEN: Hitresta tiggeriet fortsätter i Karlstad – Moderaterna vek ned sig

”En majoritet av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Vi moderater håller med dem och tycker att väljarna har rätt att förvänta sig att politiken agerar. Men hittills har Socialdemokraterna i Stockholms stadshus och i regeringen vägrat att agera”, skrev Anna König Jerlmyr och Tomas Tobé.

Hellre MP än SD
Trots att även Sverigedemokraterna var det enda övriga partiet som var för ett förbud stängde M dörren för SD redan innan valet. Man gjorde redan då klart att man hellre vände sig till Miljöpartiet, vilka man sedermera också ingick ett samarbete med.

LÄS ÄVEN: Moderaterna i Stockholm fortsätter med bidrag till illegala invandrare

Bara dagar efter valet meddelade Moderaterna att man släppte kravet på tiggeriförbud inför förhandlingarna med Miljöpartiet.

Nu bekräftar Anna König Jerlmyr att frågan är lagd på is helt och hållet.

LÄS ÄVEN: Här försöker Stockholms finansborgarråd få OS till Sverige genom att sjunga Dancing Queen

– Vi i majoriteten har olika åsikter i frågan, därför har vi inte gått vidare med ett förbud. Stockholms befolkning har helt enkelt inte röstat på partier som vill genomföra ett förbud och då kan vi inte göra det, säger hon till Mitt i.

Annan strategi
I istället för ett förbud har den blågröna majoriteten försökt minska antalet olovliga boplatser i Stockholm. Detta gör man genom ett samarbete mellan socialtjänsten och fler ordningsvakter. I framtiden vill man jobba förebyggande mot människohandel och informera tiggarna bättre om exempelvis härbärgen.

Någon som inte heller vill se ett tiggeriförbud är det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Karin Wanngård, som dock misstänker att de moderata väljarna lär känna sig svikna.

– Moderaterna gjorde före valet ett oerhört stort nummer av att de skulle införa tiggeriförbud i Stockholm. Efter valet blev det något helt annat. Nu kan ju jag vara nöjd med att de inte infört tiggeriförbud, för jag tycker inte att det är rätt väg att gå. Men de som röstade på M på grund av det löftet ser förmodligen annorlunda på saken.