SD-företrädare utbildas nu inför ett eventuellt regeringsskifte. Målsättningen är att de ska stå redo när högersidan vinner valet. På schemat står ledning av regeringskansliet, beredningsprocesser och myndighetsstyrning. I media går de under namnet ”äntringsstyrkan”.
”Vi ska vara förberedda på olika scenarier efter valet. Antingen att ingå i en regering eller att vi har ett samarbete med regeringen med tjänstepersoner i regeringskansliet”, säger Erik Kristow, som leder utbildningen.
Kristow har en bakgrund inom Moderaterna. Bland annat har han arbetat som sakkunnig åt dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Han har tidigare även arbetat som pressansvarig på Danske Bank och som personalchef och ställföreträdande kommunchef för Ånge Kommun. För ett halvår sedan återvände han till rikspolitiken, i rollen som rådgivare i Sverigedemokraternas partiledarstab.
LÄS ÄVEN: SD vill granska om regeringen missbrukat pandemilagen
Förbereds för samarbete
”Äntringsstyrkan” består av 40 SD-företrädare som nu utbildas för framtida uppdrag i Rosenbad. De flesta av dem understödjer till vardags SD:s riksdagsledamöter och hjälper dem i deras utskottsarbete.
Moderaterna är numera öppna med att de vill samarbeta med Sverigedemokraterna efter höstens val. Partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, är således positiv till SD:s initiativ. Han har godkänt att bland andra Mikael Sandström, rådgivare till såväl Fredrik Reinfeldt som Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson deltar som föreläsare. Sandström ska bland annat tala om interaktionen mellan regeringskansliets opolitiska tjänstemän, förtroendevalda politiker och politiska tjänstemän.
– Sverigedemokraterna kan bli regeringsunderlag, även om jag inte tycker att de ska sitta i regeringen, och för att det ska fungera så måste de helt enkelt förstå hur regeringskansliet fungerar. De måste rigga sin organisation så att de kan samarbeta med en regering, säger Mikael Sandström till DI.
LÄS ÄVEN: Därför är sossarna farligare för demokratin än du tror
SD kräver att antalet ministerposter fördelas efter väljarstöd
En liknande utbildning arrangerades av Allianspartierna (C, KD, L och M) inför valet 2006, då under namnet ”Rosenbadakademin”.
Att Moderaterna vill samarbeta med men samtidigt hålla Sverigedemokraterna utanför regeringen är något som inte utan vidare accepteras av SD. Utgångskravet är att antalet ministerposter ska fördelas efter väljarstöd.
– De politiska kraven kommer att öka ju större vi blir. Mängden inflytande, inte bara politiskt utan också hur många vi ska ha vid bordet, kommer också att påverkas av mängden mandat och storleksförhållanden, säger SD-profilen Richard Jomshof till DI.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.