Theresa May, Donald Tusk 08985

Storbritanniens premiärminister Theresa May och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Utrikes

Moment 22 inför fortsatta Brexit-förhandlingar

Publicerad 9/27/2017
Annons

➤ BREXIT Den fjärde rundan Brexit-förhandlingar mellan Storbritannien och EU, som inleddes i måndags, har gått i stå innan de knappt påbörjats.

Ett slags moment 22 har inträtt där britterna säger nej till att diskutera storleken på den EU-bot man förväntas betala i samband med utträdet ur unionen, förrän man kommit överens om vilken relation som i framtiden ska råda mellan Storbritannien och EU. Från EU:s sida resonerar man precis tvärtom – inga förhandlingar om framtida relationer innan man kommit överens om EU-botens storlek.

På tisdagen träffades Storbritanniens premiärminister Theresa May och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk med anledning av Brexit-förhandlingarna. Efter mötet fällde Tusk en kommentar som många britter uppfattat som arrogant, om att han trodde att May nu insett att britterna inte ”både kan äta kakan och ha den kvar”. Detta tolkas i sak som att en liten öppning i förhandlingarna trots allt kan skönjas.

LÄS MER: Theresa May tros komma att erbjuda EU 200 miljarder i ”Brexit-bot”

EU har krävt en Brexit-bot på motsvarande mellan 600 och 1000 miljarder kronor. Storbritannien har svarat med motbud på mellan motsvarande 200 och 400 miljarder kronor.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
763Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons