Storbritannien, Frankrike och Nederländerna har hittills tackat ja till mötet den 3 juni. Ytterligare fler länder ska enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) vara öppna för diskussion.

– Vi har fått ett positivt gensvar både från Nederländerna och regeringen i London om att de är beredda att titta på det här. Därför har jag beslutat att kalla till ett expertmöte i Stockholm där vi samlar Nederländerna, Storbritannien, Frankrike och en del andra länder som har stora intressen i den här frågan för att diskutera på expertnivå hur vi kan ta den här frågan framåt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Få av de IS-terrorister med svenskt medborgarskap som återvänt till Sverige efter ”kalifatets” fall har gripits och åtalats, istället väntar ett batteri av stödinsatser och skyddad identitet.

Förhoppningen är att tribunalen ska upprättas i regionen där terrorgruppen härjat som värst, något som också skulle göra det möjligt att ha närmare till bevisning och säkra vittnesmål samt ge fler fällande domar. Inget land vill dock samarbeta med Assad-regimen utan man tittar nu på ”andra lösningar”.