Elon Musk, vd för SpaceX, har några timmar efter att ha köpt en mångmiljardandel i Twitter, retats med att införa en redigeringsknapp. Plattformen är ökänd för att användarna inte kan uppdatera sina tweets.

Tesla-chefen äger 73 486 938 aktier i Twitter, enligt Securities and Exchange Commission, värderade till 2,89 miljarder dollar baserat på fredagens stängningskurs på 39,31 dollar per aktie. Vid stängningsklockan på måndagen hade aktien stigit med mer än 10 dollar per aktie, omkring 30 procent.

Han twittrade ut en ja-eller-nej-omröstning för redigeringsknappen och stavade retsamt fel på valen som ”yse” och ”on” – en hänvisning till användarnas oförmåga att rätta till stavfel när tweets väl har skickats. På måndagskvällen vann ”yse” med mer än 75 procent av rösterna.

Kritisk mot Twitter

Musk, själv en flitig twittrare, har länge varit mycket kritisk till Twitter och det sociala mediejättarna. Förra månaden frågade han sina 80 miljoner följare om de trodde att Twitter följde principen om yttrandefrihet, som han sa ”är avgörande för en fungerande demokrati”.

De röstade överväldigande nej, och han lanserade idén om att grunda en ny plattform för sociala medier. I måndags överraskade han sedan marknaden genom att köpa mer än 9 procent av Twitter.

Kritiker har under de senaste åren kritiserat Twitter för dess påstådda antikonservativa partiskhet. Den sociala mediejätten låste New York Posts officiella konto under presidentvalskampanjen 2020 när den rapporterade om innehållet som hittats på en bärbar dator tillhörande Hunter Biden, dåvarande kandidaten Joe Bidens son.

Två år senare, efter att till en början ha avfärdat rapporteringen som tunn och möjlig rysk propaganda, har de etablerade mediejättarna, däribland New York Times och Washington Post, i tysthet bekräftat New York Posts resultat.

Woke-anställda upprörda

I efterdyningarna av Musks mycket uppmärksammade inköp i Twitter har fler woke-personer reagerat. Dave Rubin, en konservativ politisk kommentator i USA, uppmärksammade en som påstår sig sluta på Twitter efter att Musk blivit storägare.

Användaren J.Mulholland skriver att ”Jag vägrar jobba för Elon Musk. Jag säger upp mig”.

Flera personer med höga positioner inom Twitter reagerar likadant, såsom Nick Rumbaugh, dataforskare på Twitter:

Även Twitters rekryteringschef Geri Kidd som skriver att ”det är en bra vecka att vara ledig” och Gerard Taylor, senior mjukvaruutvecklare på Twitter.

Tar plats i styrelsen

På tisdagen meddelas att Musk tar plats i Twitters styrelse och han lovar att arbeta med att förbättra plattformen.