En fransk domare har valt att inte hålla en afrikansk migrant ansvarig för vad som misstänkts vara ett islamistiskt och antisemitiskt motiverat mord på en judisk kvinna där mannen bland annat skrikit ”Allahu Akbar”. Anledningen till beslutet är att mannen hade rökt cannabis innan attacken. 

Det var den 4 april 2017 som den 29-årige migranten Kobili Traoré från Mali bröt sig in i 65-åriga trebarnsmamman Sarah Halimis lägenhet i östra Paris. Väl inne i lägenheten ska Kobili ha torterat kvinnan i uppemot en timme för att sedan kasta ut henne från tredje våningen, rapporterar Le Figaro.

Förskräckta grannar larmade polisen om överfallet och fick samtidigt bevittna hur Kobili skrek att ”Allah är störst” och vidare citerade heliga texter om hur han hade ”mördat satan”.


Lägenhetshuset som Sarah kastades ut från.

Polisutredningen har visat att Kobili har ett starkt förakt mot judar. Redan ett par veckor innan mordet ska han ha kallat Sarahs dotter som besökte sin mor för en ”smutsig judinna”.

Erkände mordet
Kobili har erkänt mordet men hans advokater drev försvaret att det var mental ohälsa som var orsaken, trots att Kobili inte har någon tidigare historik av sådan ohälsa. De lyfte fram att Kobili brukat stora mängder cannabis vilket också blodprov visade. Drogmissbruket var enligt förvaret det som orsakade att Kobili hamnade i ett förvirrat tillstånd som ledde till attacken.

Den slutsatsen fastställdes också i ett antal psykiatriska undersökningar till stöd för försvaret. På fredagen förra veckan valde domaren att bortse från Kobils judehat och gärningen i sig och meddelade preliminärt att Kobili inte kan hållas straffrättsligt ansvarig för mordet eftersom han befunnit sig i en psykos.

Beslutet överklagas
Beslutet att inte inleda en rättegång har överklagats. Men skulle det stå fast innebär det att Kobili kan komma undan med bara psykiatrisk vård eller någon form av drogavvänjningsprogram.

En advokat som representerar den mördade Sarahs bror i ärendet är starkt kritisk mot beslutet.

– Budskapet från domarna är fruktansvärt eftersom det betyder att bruk av cannabis gör dig oansvarig vid brott, kommenterar, advokat Muriel Ouaknine-Melki.

Salafist
Enligt uppgifter i polisutredningen besökte Kobili den hårdfört salafistiska moskén Omar Ibn Al Khattab som bland annat är känd för att hålla muslimska böner på gatan.

Dagen innan mordet ska Kobili ha besökt moskén två gånger för att be.