På torsdagen trädde ett nytt förbud i kraft i Nederländerna mot att i offentliga byggnader bära burka, niqab eller annan klädsel som täcker ansiktet. 

Förbudet innebär att myndigheter ska kräva att människor visar sitt ansikte. Om en person vägrar riskerar denna att nekas tillträde och även att bötfällas med 150 euro (1600 kronor). Det rapporterar bland annat Deutsche Welle.

LÄS ÄVEN: Danskt burkaförbud nu verklighet

Det islamistiska partiet NIDA i Rotterdam har meddelat att de kommer att täcka alla kostnader som drabbar den som bryter mot förbudet.

SR: “Ängslighet gentemot muslimer”
När statsradion i Sverige rapporterar om nyheten väljer man att fokusera på uppgiften att det är få som bär heltäckande slöja i Nederländerna och att motståndare därför anser förslaget vara löjligt.

Mellan 200 och 400 kvinnor uppskattas bära heltäckande slöja i Nederländerna, ett antal som fått burkaförbudets motståndare att raljera över landets ängslighet gentemot muslimer.

“Det bor 17 miljoner människor i Nederländerna. +/- 300 kvinnor bär en burka. Det är 0,00001765 procent av befolkningen. Och det här oroar tydligen folk. Nederländerna är förlorat”, skriver skådespelaren Nasrdin Dchar på Twitter enligt De Telegraaf.

Vill gå längre
Det var det konservativa Frihetspartiet med den profilerade islamkritiske politikern Geert Wilders i spetsen som initierade förslaget som nu har trätt i kraft. På torsdagsmorgonen välkomnade Wilders förbudet.

I ett twitterinlägg skriver han, “nu kan vi börja arbeta på nästa steg: ett förbud mot huvudduk i Nederländerna”.

LÄS ÄVEN: Kommunpolitiker i Nederländerna föreslår halalstränder

Ett år sedan förbud infördes i Danmark
Det har nu gått ett år sedan Danmark införde förbud mot ansiktstäckande klädsel på offentlig plats. Facit är att polisen endast gjort 22 ingripanden mot muslimska fundamentalister som bryter mot förbudet.

Det låga antalet kritiseras av bland annat Dansk folkeparti som menar att polisen tagit alldeles för lätt på den nya lagen. Statistiken ger därmed en felaktig bild av problemets omfattning. Polisen menar dock att det är en prioriteringsfråga och att man gjort en “sund” bedömning om när man ska ingripa respektive se genom fingrarna.

Polisen har också ingripit i 17 fall mot andra typer av ansiktstäckande attribut, däribland masker, elefanthuvuden, rånarluvor och påsar.

Polisen uppger att böter i de flesta fall har kunnat delas ut utan att några konflikter uppstått. Det framgår inte om fundamentalistiska muslimska kvinnor som bötfällts samtidigt har tvingats ta av sig den ansiktstäckande klädseln och om de i så fall accepterat eller vägrat.