Nicklas Bäckström, född 1996-10-24 och bosatt i Åkersberga, åtalas nu vid Eskilstuna tingsrätt för kuppen mot Strängnäs domkyrka där riksregalier som tillhört kung Karl IX och drottning Kristina d.ä. stals. Föremålen som värderats till 65 miljoner kronor kronor är fortfarande försvunna. Bäckströms kumpan vid brottet har heller inte identifierats.

LÄS MER: Domkyrkan i Strängnäs rånad – bytet Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611

Brottsrubriceringen är grov stöld. Bäckström åtalas även för försök till grov stöld för en annan liknande men misslyckad kupp i syfte att tillgripa andra riksregalier värderad till 26 miljoner kronor.

LÄS MER: Husrannsakan mot misstänkta regalietjuvar

I båda fallen utreds kupperna som så kallat kulturarvsbrott. Det handlar om föremål som ur svensk kulturarvssynpunkt är ovärderliga och oersättliga. Trots detta förvarades föremålen obevakade. Misstankar finns om att kupperna varit beställningsjobb från utlandet.

LÄS MER: En person gripen för stöld av svenskt kulturarv i Strängnäs domkyrka

Åtal skulle enligt häktningsbeslut ha varit väckt redan i slutet av september förra året. Det framgår inte varför åtal väcks först nu.

Bäckström står sedan tidigare åtalad för en tredje kupp med liknande modus operandi. Den gången bestod bytet av ett större parti kläder. Han har också en historik med flera åtal för narkotikabrott.

LÄS MER: Småkriminell 21-åring häktad för domkyrkokuppen i Strängnäs

Bevisningen i målet anses god då Bäckströms DNA och blod påträffats på brottsplatsen. Däremot har polisen inte lyckats identifiera den andre person som deltog i kuppen.