På onsagen föll dom i Göteborgs tingrätt i en så kallad bevistalan mot den 14-åring som i mars knivmördade en 12-årig pojke på en skolgård i det invandrardominerade områet Kortedala. Enligt rätten var det nödvärn när 14-åringen hämnades för att tidigare ha blivit rånad och förnedrad av 12-åringen och hans kompisar.

Det var den 30 mars som 14-åringen gick fram till 12-årige Amir på Utmarksskolans gård och knivhögg honom i halsen. Offret avled senare på sjukhus.

LÄS MER: Hämnd kan ligga bakom mordet på 12-åringen

14-åringen flydde efter dådet till sin bostad där han kort efter händelsen kunde gripas efter att ha pekats ut av vittnen. Han har under hela utredningen nekat till att överhvudtaget ha knivhuggit Amir men har kunnat knytas till brottet med övertygande teknisk bevisning.

Hämnd för rån och förnedring

Utredningen visar att mordet var hämnd för att 14-åringen tidigare rånats och förnedrats av Amir och dennes gäng. Gärningsmannens advokat har under bevistalansprocessen – ett rättegångsliknande förfarande som tillämpas när en gärningsperson är för ung för att ställas inför rätta – drivit linjen att hämnden ska betraktas som nödvärn.

LÄS MER: Tonåring knivhuggen i halsen vid skola – en gripen

Domstolen går nu på försvarets linje och slår fast att knivmordet ska bedömas som nödvärn. Man slår visserligen fast att knivvåldet varit oproportionerligt och ”uppenbart oförsvarligt” men hänvisar till så kallad nödvärnsexcess och att 14-åringen varit så upprörd över att ha blivit rånad att han ”svårligen kunnat besinna sig”.

Däremot avvisar domstolen 14-åringens nekande och fastställer att denne begått handlingen. Någon straffpåföljd blir det inte, däremot någon form av program i socialtjänstens regi.

Inte första gången

Det är inte första gången ett knivdrama utspelar sig på den problemtyngda skolan. 2016 eskalerade ett bråk mellan elever från att kasta suddgummin på varandra till uppgörelse med kniv där två av de inblandade fick föras till sjukhus med stickskador.

Skolinspektionen har trots de allvarliga händelserna slagit fast att man anser att Utmarksskolan är en ”trygg miljö med studiero”. Enligt myndighetens utredare Jonas Nygren är det här idag ”sådant man tyvärr får räkna med händer på en skola” och att det viktiga är att det finns rutiner på skolorna att hantera det när det har skett.