Det var sannolikt inte Ryssland som låg bakom sprängningen av Nord stream. Det säger kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder förundersökningen, i en intervju med New York Times.
– Det har jag aldrig trott. Det är inte logiskt, säger han.

Den 26 september förra året sprängdes de båda ryska gasledningarna Nord stream 1 och 2 på Östersjöns botten. Och det var Ryssland som låg bakom.

Det har varit det dominerande narrativet, särskilt i Sverige, det senaste halvåret. Den som ifrågasatt det eller föreslagit alternativa attentatsmän har avfärdats med epitet som högerextremist, Putinist och konspirationsteoretiker.

LÄS OCKSÅ: Experten: Nord stream sprängdes från ytfartyg

För mindre än två veckor sedan varnades SD-politikern Harry Lindvall i Älvsbyn av det egna partiet sedan han på Facebook länkat till sidor som pekar ut USA för sprängningen.

– Vi måste se till att det inte kommer ut saker som inte är bra för partiet. Hur det än är så ska vi inte medverka till sådant, förklarade gruppledaren Orvo Hannlöv.

– Jag står för det, svarade Lindvall och vägrade be partiet om ursäkt.

Åklagaren: Inte Ryssland

En nyckelperson i utredningen av sprängningen av Nord stream är kammaråklagare Mats Ljungqvist. Han är förundersökningsledare av en svensk utredning av attentatet sedan Sverige tackat nej till att ingå i en internationell sådan.

LÄS ÄVEN: Professor: USA sprängde Nord stream

Ljungqvist har varit tämligen tystlåten senaste månaderna och mest gett sporadiska kommentarer på Åklagarmyndighetens hemsida. Samnytt har flera gånger resultatlöst sökt honom för intervju.

Nu säger emellertid Ljungqvist till New York Times att inte ens han tror på det officiella svenska narrativet.

– Det är mitt jobb att reda ut vem som sprängde Nord stream. Till min hjälp har jag vårt lands säkerhetstjänst, säger han till den amerikanska tidningen.

LÄS OCKSÅ: Svenska marinen patrullerade området kort innan gasläckorna uppstod

– Om jag tror att Ryssland sprängde Nord stream? Det har jag aldrig trott. Det är inte logiskt. Men som när det gäller mordutredningar måste man vara öppen för alla möjligheter.

”Pro-ukrainsk” grupp pekas ut

Enligt New York Times, som säger sig ha pratat med amerikanska underrättelsekällor, kan det istället ha varit en ”pro-ukrainsk grupp” som låg bakom Nord stream-attentatet. Ukraina pekades redan dagen efter attentatet ut som huvudmisstänkt i den tyska tidningen Tagesspiegel.

LÄS MER: Ukraina pekas ut för misstänkt Nord stream-sabotage

Enligt artikeln i den amerikanska tidningen finns det emellertid inget som tyder på att Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj eller hans närmaste män varit inblandade. Det är överhuvudtaget oklart vad USA-anklagelserna mot Ukraina bygger på. Tyska medier skriver dock om attentatsmän som använt sig av en båt de hyrt i Polen från ett företag som ägs av två ukrainare.

Det amerikanska skuldbeläggandet av Ukraina kommer efter att allt fler anklagat USA för att ligga bakom attentatet. Vissa, som den Pulitzer-belönade amerikanske journalisten Seymour Hersh, har gett detaljerade redogörelser för hur attentatet utfördes.

LÄS ÄVEN: Pulitzer-belönad journalist pekar ut USA för Nord stream-sabotage