Efter stora aktioner fortsätter de norska böndernas uppror och nu är man på väg mot stortinget för att protestera mot vad man menar är statens alltför snåla anslag.

Norges bönder har bett staten om 2,1 miljarder norska kronor i ökade anslag. Erbjudandet från staten blev 962 miljoner kronor, det vill säga mindre än hälften. Årets jordbruksuppgörelse har lett till kraftiga protester runtom i hela landet.

En av de som är på väg mot Oslo i sin traktor är Jon Lerhol som fått med sig ytterligare 30 personer. Han är snart pensionär men deltar för framtidens bönder. Ifall man inte får de investeringsmedel man begärt kommer många att få lägga ned, säger han till NRK.

En annan bonde är John-Erik Skjellnes Johansen som kör 100 mil till Oslo och vill försöka få så stor uppmärksamhet kring saken som möjligt.

”Norge behöver bonden”

Parollen man samlats kring är ”Norge behöver bonden”. På flera lantbruks- och naturbruksskolor har man slagit en ring runt fastigheterna och en namninsamling har fått över 44 000 underskrifter.

Norges landsbygspolitik skiljer sig väsentligt från Sveriges – där i Norge motiverar staten på flera olika sätt att norrmännen stannar kvar i familjegårdar och bedriver aktivt lantsbruk. Detta har bidragit till en levande landsbygd med gårdar och byar. I Sverige samtidigt stimuleras en avfolkning av landsbygden vilket har lett till att stora delar av landet har förvandlats till ett ingenmansland.

LÄS ÄVEN: När Sverige checkar ut