På onsdagsmorgonen vaknade det svenska folket till ännu en rejäl höjning av de redan rekordhöga priserna på diesel och bensin. Värst blir det för den som kör dieseldrivet som nu får betala dryga 23 kronor litern. Den med bensinbil kommer något lindrigare undan men betalar ändå en god bit över 20 kronor litern.

Dieseln går upp med 75 öre till 23,32 kronor litern medan bensinpriset stiger med 40 öre till 20,39 kronor litern. Höjningarna tros bara vara de första i en lång rad föranledda av att oljepriset nu åter rusar på världsmarknaden.

onsdagsmorgonen kostade ett Nordsjöoljan 111 dollar fatet, jämfört med 105-106 dollar på tisdagseftermiddagen. Även Brentolja gick upp med cirka fem procent till 112 dollar fatet.

För svenskt vidkommande bidrar flera av regeringen beslutade pålagor också till att lägga sten på bördan för bilister, åkare och lantbrukare. 60 procent av priset vid pump utgörs av skatter. Regeringen har sagt nej till att sänka dessa för att kompensera folket för det ökade oljepriset.

Den så kallade reduktionsplikten med ökad inblandning av biodrivmedel driver också upp priset, då dessa drivmedel är väsentligt dyrare att tillverka än fossil diesel och bensin samtidigt som de har ett lägre energiinnehåll och sliter hårdare på motorerna.