På måndagen meddelade Liberalerna att partiet fått en ny jämställdhetspolitisk talesperson i Cecilia Elving, som pekar ut ”nationalister och extremister” som det största hotet mot kvinnors frihet och rättigheter.

I pressmeddelandet skriver partiet att man ”växlar upp tempot i jämställdhetspolitiken för att möta det hot mot jämställdheten som coronapandemin innebär”. Elving, som i dag är ordförande för Liberala Kvinnor, ska i sin nya roll ”utveckla en liberal feministisk politik” för Liberalerna.

På frågan hur det känns att bli talesperson för jämställdhetsfrågor svarar Elving att det är ”viktigt och roligt”. Utöver pandemin pekar hon även ut ”nationalister och extremister” som det största hotet mot kvinnors frihet.

De närmaste åren kommer på många sätt att vara en avgörande tid för jämställdheten i Sverige. Vi kan inte tillåta att coronapandemin, nationalister och extremister backar tillbaka kvinnors rättigheter. Det är en tid när jag vill vara med och ta ansvar och göra skillnad.

Vidare menar hon jämställdheten just nu befinner sig i en backlash och ”över hela världen ökar motståndet från de krafter som vill begränsa kvinnors frihet” då ”reaktionära vindar blåser sig allt starkare i ett ständigt hårdnande debattklimat och flera av de jämställdhetsreformer som vi kvinnor i Sverige under lång tid har tagit för givna ifrågasätts allt mer”.