Martin Modéus, biskop för Linköpings stift, har valts till ny ärkebiskop. Därmed fortsätter Svenska kyrkan på den inslagna vänsterkonfrontativa linje som inte minst nuvarande ärkebiskopen Antje Jackelén gjort sig känd för. Modéus är liksom sin företrädare en uttalad motståndare till Sverigedemokraterna.
När Antje Jackelén går i pension den 30 oktober i år lämnar hon efter sig en kyrka som har tappat drygt 700 000 medlemmar sedan hon tillträdde posten 2014.
LÄS ÄVEN: Ärkebiskop Antje Jackelén avgår
Även om Svenska kyrkan medlemsantal gått kräftgång sedan åtminstone 1990-talet, så har den aldrig någonsin i sin historia förlorat medlemmar i så snabb takt som under Jackeléns ledarskap. Störst var raset åren 2016 och 2017, då fler än 90 000 medlemmar begärde utträde och det totala medlemstappet låg en bra bit över hundratusen – varje år.
Vänsterorienterad ärkebiskop
Att medlemmarna sviker kyrkan kan kanske delvis förklaras med dess politiska ställningstaganden senaste åren.
LÄS ÄVEN: Afghansk man blev frälst efter utvisningsbeslut – nu dömd för flera våldtäkter mot sjuårig flicka
Under Jackeléns ledarskap har kyrkan propagerat för eller försvarat friare invandring, inte minst av kriminella och bidragstagare.
LÄS ÄVEN: Afghanledaren fick pris av Sveriges kyrkor
Kyrkliga företrädare har utsett klimataktivisten Greta Thunberg till ”profet”, och ärkebiskopen själv hävdade så sent som i höstas att klimatfrågan är en ”andlig” kris.
LÄS MER: 14 biskopar: Gud är klimataktivist och Greta hans profet
I höstas anordnade Svenska kyrkan en ”pilgrimsvandring” till Glasgow för att delta på ett klimatmöte. Trots att de kyrkliga företrädarna försökte ge sken av att de promenerade eller tog tåget till klimatmötet, kunde Samnytt avslöja att de bar tveksamt vittnesbörd då de i själva verket flög dit.
LÄS ÄVEN: Trots tågbild – ärkebiskopen FLÖG till Glasgow för klimatprotest: ”Patriarkatet måste bort”
Jackelén har även anklagats internt för att stödja palestinsk terrorism och för att kartlägga de kyrkoanställdas åsikter.
Två kandidater
I den första omgången av ärkebiskopsvalet förra månaden lyckades ingen av kandidaterna få mer än 50 procent av rösterna. De två biskopar som fick flest röster gick därför vidare till en andra valomgång.
Den ena kandidaten var Johan Dalman, biskop för Strängnäs stift, och den andra Linköpings biskop Martin Modéus.
Båda kandidaterna kan sägas vara vänsterorienterade, Johan Dalman har exempelvis arbetat med ”HBTQ-certifiering” av sina kyrkor. Samtidigt har han haft en något mindre konfrontativ linje mot Sverigedemokraterna, och har bland annat deltagit i digitalt seminarie med partiets nomineringsgrupp i Svenska kyrkan.
Uttalad SD-motståndare vann
Vinnaren i ärkebiskopsvalet blev emellertid biskop Martin Modéus. Han har vid upprepade tillfällen tagit mycket tydlig ställning mot Sverigedemokraterna.
Vid EU-valet 2014 beklagade han sig över valresultatet, där flera invandringskritiska eller främlingsfientliga partier gick starkt framåt. Han skrev då på Facebook att: ”Europa är en del av världen, och jag vill inte ha höga murar mot nöden” samt ”en exkluderande hållning förgiftar hela samhällsklimatet”.
Året därpå röt han ifrån när SD hade en reklamkampanj i Stockholms tunnelbana. ”Detta är ett skammens bottenrekord i svensk politisk historia”, skrev han på Facebook.
2016 beklagade sig Modéus över att Donald Trump vunnit presidentvalet i USA och för tre år sedan anklagade han SD för att ha en ”skamlig syn på judar” efter att SD-företrädaren Björn Söder påpekat att judar är en nationell minoritet i Sverige och därmed inte räknas som svenskar, ett i sak korrekt påstående.
Tillträder i december
Ärkebiskopen väljs av ledamöterna i Svenska kyrkans kyrkostyrelse, stiftsstyrelserna och domkapitlen. Martin Modéus fick i den andra valomgången 59 procent av rösterna mot 41 procent för Johan Dalman.
Martin Modéus tillträder posten som ny ärkebiskop vid en ceremoni den 4 december i år, efter att Jackelén lämnat posten.
– Jag är tacksam och glad för stödet och ser fram emot att gå in i uppgiften, med Guds hjälp och tillsammans med goda kollegor och medarbetare. Nu kommer en tid för förberedelse, eftertanke och bön inför tillträdet, säger Martin Modéus i en kommentar.
LÄS ÄVEN: Fredrick Federley talar i kyrkan om kärlek och kristna värderingar
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.