Sedan 2015 har antalet rån mot barn och unga ökat med mer än 100 % och de präglas av en råhet som inte tidigare förekommit i Sverige. I stället för att komma över värdesaker tycks själva förnedringen av offret vara det primära. ”Det känns som att vissa av de här personerna inte rånar för godsets skull, utan det är något annat man vill få ut av gärningen”, säger kammaråklagare Linda Wiking.

För ett par veckor sen uppmärksammades ett fall i Göteborg där en 18-årig man hotades och tvingades klä av sig alla sina kläder förutom underkläderna i ett garage. Utöver förnedringen skar gärningsmännen också av en del av hans öra. I andra uppmärksammade fall tvingas offren att kyssa gärningsmännens fötter. De sadistiska rånen drabbar främst unga män.

LÄS ÄVEN: Gäng rånade och skar av tonårings öra: ”Särskilt fult rån”

Kammaråklagare Linda Wiking som arbetat med flera av de uppmärksammade fallen konstaterar att gärningsmännens motiv har förändrats.

– Det finns helt klart andra motiv. Det känns som att vissa av de här personerna inte rånar för godsets skull, utan det är något annat man vill få ut av gärningen. Det triggar andra sinnen, att man själv mår bättre av att sätta någon annan i en sämre position, säger hon till TT.

Enligt Niklas Långström, psykiater och våldsforskare vid Karolinska institutet, visar internationell forskning att drivkrafterna vid denna typ av brott i bland kan liknas de som kan ses vid sexualbrott eller misshandel och rånarna vill hävda sig inför varandra. Man uttrycker överläge och makt och offret avhumaniseras och förnedras.

”Har långtråkigt”

Erik Nord, polischef i Göteborg, har en något annorlunda teori om rånens orsaker.

– När det gäller förnedringsdelen kan det, som en målsägande beskrev det, verka som att gärningsmännen ser det som en sysselsättning, att de har långtråkigt och passar på att råna och förnedra. Det har jag aldrig sett hos vuxna.

Dominanskriminalitet

Nyligen införde ett nytt brottsbegrepp i Danmark som även spridit sig till Norge: dominanskriminalitet. Det handlar främst om unga invandrare som ger sig på etniska danskar med olika former av våld och förnedring.

LÄS MER: Nytt brottsbegrepp etableras i Danmark: ”dominanskriminalitet”