Med Brexit genomfört tar sig den brittiske premiärministern Boris Johnson nu an landets eftersatta immigrationslagar. Förslaget syftar till att minska landets beroende av lågutbildade migranter.
Enligt inrikesminister Priti Patel kommer de nya lagarna att göra det lättare för “de smartaste och de bästa från runtom i världen” att komma till Storbritannien, rapporterar The Hill. Hon menar också att lagen skulle utgöra ett historiskt ögonblick för hela landet.
Ambitionen är att lagarna ska träda i kraft den 1 januari 2021 och kommer även att ställa krav på att migranter kan engelska och har ett jobberbjudande som väntar med en lön på en viss nivå.
Satsning på brittisk arbetskraft
Förslaget kommer också innebära att man uppmuntrar företag att rekrytera utlänningar med stora talanger som forskare, ingenjörer, akademiker och andra högutbildade arbetare. Och i stället för billig arbetskraft från Europa vill man hellre fokusera på “ekonomiskt inaktiva” britter och investeringar i teknik och automatisering.
I tv- och radiointervjuer uppmanade Patel företag att öka kompetensen bland britter och göra deras färdigheter relevanta.
Poängsystem
Förslaget innebär också ett poängsystem där migranter måste nå upp till en viss nivå baserat på sin kompetens, kvalifikationer och potentiella löner.
Åtminstone 3,2 miljoner EU-medborgare som redan arbetar i Storbritannien kommer att få stanna kvar, men den tidigare fria rörligheten är det i och med Brexit och det nya förslaget nu slut med.
Johnson kommer att presentera förslaget närmare i mars.
Även i USA har president Donald Trump föreslagit ett liknande system baserat på meriter som kommer att presenteras senare i år.