I förrgår avslöjade SVT att EU-parlamentarikern Cecilia Wikström sitter på två stolar och förutom en lön på drygt 92 tusen kronor per månad tjänar ytterligare drygt 70 tusen per månad genom att sitta i styrelser i två företag. SVT fokuserade på företaget Elektra. Det som den statliga televisionen inte berättat om är att även det andra bolaget Beijer Alma, som ägs av familjen Wall, är inblandat i skattefiffel. Samtidigt uppger en källa med insyn i bolagets affärer pikanta detaljer om  Wikströms uppgång till makten.

Företagaren Anders Wall avslöjades 2016 genom Panama-papers. Det har visat sig att finansmannen haft ett brevlådeföretag, Golden Delta Ltd, på Bahamas sedan 2005. Trots att det fanns både kopior av hans pass, räkningar och underskrifter förnekade Wall all kännedom om affärerna och menade att alla handlingar och underskrifter var förfalskade.

2013 ansökte han om självrättelse på odeklarerade tillgångar till Skatteverket och fick betala skatt på dem – en omständighet han vägrade förklara för SVT. Samma år avgick han från företaget Beijer Almas styrelse och finns där numera endast som hedersordförande. Ordföranden i styrelsen – det vill säga samma styrelse som Cecilia Wikström sitter i – är numera hans son Johan Wall.

LÄS MER: EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) dubblar sin lön med tvivelaktigt upplägg

Enligt en källa med insyn i företagets affärer var Anders Wall inte bara en kund, utan en rekryterare för den typen av tjänster som advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama tillhandahöll – en så kallade officer.

– Han har engagerat sig – i allmänhet – som ”förmedlare” av tjänster i skatteparadis. Det är ”coolt och ballt” i hans kretsar. Credit Suisse och UBS har varit centrala som ”intermediary entities” – de ”tvättar” pengar på vägen till holding/säkra bolag, uppger källan.

Enligt källan tillför Cecilia Wikström inte mycket i bolaget genom att sitta i styrelsen, utan hennes enda roll är att få betalt. Den rollen tillskansade hon sig genom sin före detta man Jan-Erik Wikström – även han satt i styrelsen för Walls bolag.

– Cecilia Wikström, och hennes fd man Jan Erik Wikström, är ”gamla” vänner från Uppsala-gänget. Jan Erik var landshövding i Uppsala på 90-talet. Uppsala äger i allmänhet en unik plattform för vänskapskorruption, därav alla upptänkliga uppslag om möjligheter.

Källan menar också att det är tack vare sin fd man, 33 år äldre Jan Erik Wikström, som Cecilia Wikström lyckades att slå sig fram.

När vi kontrollerar källans uppgifter visar det sig att Cecilia Wikström, ursprungligen från Kalix i Norrbotten, har gift sig 1995 med Jan Erik Wikström, dåvarande landshövding, fd handelsminister och en tung profil i Liberalerna,  fem år efter att han flyttat till Uppsala för att studera teologi. Då var hon 30 år gammal medan Jan Erik var 63.

Vid den tiden arbetade hon som präst, men kort tid efter giftermålet började hon engagera sig politiskt – i samma parti där hennes nya man hade en hög position. Redan 2002 stod hon på valbar plats på riksdagslistan och blev riksdagsledamot. Wikström satt i riksdagen fram till 2009 då hon blev EU-parlamentariker. Året efter det skiljde hon sig från sin man, men de förblev goda vänner.

På bilden till denna artikel poserar hon med sin före detta man på en mottagning på Walmstedtska gården i Uppsala i september 2012 – två år efter skilsmässan. Arrangemanget ordnades för Uppsala-eliten som kunde träffas och mingla. Bland de närvarande fanns den ovannämnda företagaren och miljardären Anders Wall, fd migrationsminister Birgit Friggebo, fd partiledaren för Folkpartiet Lars Leijonborg och även den nuvarande vd:n för SVT Hanna Stjärne.

När Samhällsnytt når Jan-Erik Wikström erkänner han utan omsvep att han satt i styrelsen för Walls bolag mellan 1997 och 2002.

Har du en bra relation med Anders Wall?

-Jaa… men vad gäller intervjun egentligen?

Han förnekar dock att han ska ha introducerat Cecilia Wikström till Walls familj.

– Nej, det får du fråga henne om. Du ska inte fråga mig om det!

Är det alltså ren slump att det var först du som satt i Walls styrelse och sedan din fd fru efter några år?

– Det har ingenting med mig att göra. Det fan inte jag svara på!

Hur kom du själv i kontakt med Wall?

– Jag har känt honom sedan tidigt 80-tal.

Har han förmedlat några finansiella tjänster under den tid som du satt i styrelsen i hans bolag?

– Nej, det kan jag inte svara på! Menar du för mig?

Jag menar om han förmedlat finansiella tjänster för någon?

– Det vet jag ingenting om! Vem är det som är utgivaren av din tidning?

Cecilia Wikström har getts flera tillfällen att besvara Samhällsnytts frågor, men har valt att inte göra det. Bland de frågor som vi ville ställa till EU-parlamentarikern är hur det blev så att hon har sidouppdrag hos två företag – som både är skattesmitare. Vi har även sökt Anders Wall, Johan Wall och pressansvarig för företaget Beijer Alma.

Cecilia Wikström står som nummer ett på Liberalernas EU-lista. Som nummer två står en annan omtalad person, Said Abdu, som Samhällsnytt granskat för ett halvt år sedan. Då avslöjade vi att Said Abdu arbetade med en etnisk grupp för att kuppa en lokal förening av Liberalerna i Trollhättan samt hotade en kommunal tjänsteman som vägrade att sekretessbelägga ett protokoll med uppgifter som var besvärande för Abdu.

LÄS MER: Här hotar Liberalernas talesperson kommuntjänsteman: ”Detta kan komma att drabba dig”

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!