Pelle Zackrisson, redaktionschef på Nyheter Idag, anklagas i Dagens Nyheter för samröre med Ryssland som i sin tur påstås ha avlyssnat utrikesdepartementet. När Samhällsnytt frågar Zackrisson om han samarbetar eller har samarbetat med rysk underrättelsetjänst nekar han till anklagelserna.

Bakgrunden till anklagelserna mot Zackrisson är att han i februari i år slutar på Mittmedia­koncernen och axlar rollen som redaktionschef för Nyheter Idag. Den 14 februari, en av hans första arbetsdagar på nya jobbet, begär han ut all mejlkommunikation mellan regeringskansliet och debattören Patrik Oksanen.

Oksanen är politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning, som ingår i Mittmedia­koncernen vilket alltså är Zackrissons förra arbetsgivare, och skriver ibland även ledare för DN:s systertidning Expressen. Oksanens texter handlar för det mesta om Ryssland och landets president Vladimir Putin. Han anklagar regelmässigt så kallade alternativa medier som Fria Tider, Nyheter Idag och även Samhällsnytt för att vara i maskopi med den ryska regimen.

Men det finns en detalj som DN tycker är anmärkningsvärd. Dagen innan Zackrisson begär ut mejlen mellan Oksanen och regeringskansliet har Oksanen fått mejl från Karolina Johannesson på UD. Mejlet handlar om Olga Skripnuk, en ukrainsk kvinna som beskrivs som människo­rättsaktivist och som ska komma på besök i Sverige. Oksanen bokar in en intervju med Skripnuk till den 8 mars.

Läcka eller avlyssning

Såväl DN som UD frågar sig om och i sådana fall hur Zackrisson fått vetskap om mejlkonversationen rörande den ukrainska människo­rättsaktivisten för att kunna begära ut den. Det är intressant eftersom man menar att ”Nyheter Idag driver en linje som stöder den ryska regimen”.

Misstanken är att Nyheter Idag tipsats om mejlkonversationen och begärt ut den för att undergräva förtroendet för Oksanen. Tre hypoteser förs fram, varav slumpen och en läcka på UD avfärdas av tidningen.

”Den tredje teorin bedöms vara mest trolig: att mejltrafiken mellan Oksanen och UD avlyssnats och att Nyheter Idag på något sätt, oklart hur, fått tips om att begära ut mejlen som allmän handling”, skriver DN.

Det är Ryssland som misstänks ligga bakom avlyssningen och de konspirerar med Nyheter Idag och Pelle Zackrisson, tror DN. Samtidigt skriver tidningen att det inte finns några bevis för att det skett någon avlyssning.

Zackrisson dementerar

Samhällsnytt har pratat med Pelle Zackrisson som dementerar de anklagelser som förs fram i DN.

– Om vi leker med tanken att vi skulle ha avlyssnat mejlen. Varför skulle jag då begära ut mejlen i eget namn och med egen mejl? Och dagen efter att mejlen på UD skickades? frågar han sig retoriskt.

Fick du tips från någon hos din förra arbetsgivare?

– Nej, nej. Absolut inte.

Har du eller har du haft något samarbete med rysk underrättelsetjänst?

– Nej, blir svaret efter en stunds paus.

Enligt Zackrisson hade han inget särskilt motiv till att begära ut kommunikationen mellan Oksanen och regeringskansliet och han hade ingen aning om att det där skulle finnas mejl som handlade om en ukrainsk aktivist.

– Jag skulle göra en koll, säger han.

Vad var det du hoppades hitta?

– Jag undrade om han hade mejlat UD. Jag hade ingen aning om vad.

Så du bara gjorde en chansning och det var en slump?

– Det låter helt sjukt. Det låter helt konstigt. Jag vet inte vad jag ska säga.

– Det tog ju ett par dagar för dem att handlägga ärendet. De hörde av sig ett par dagar efteråt. Jag tittade säkert på mejlet, men det slog mig aldrig att det skickats dagen innan. Jag vet inte om det har någon betydelse.

I normalfallet har man ju ett tips eller uppslag man vill följa upp, men du menar att du bara begärt ut mejl på Oksanen utan anledning?

– Ja. Det låter väl konstigt, men det var det som hände.

Hanif Bali twittrar

Den 12 mars publicerar Oksanen sin intervju med Olga Skripnuk i Hela Hälsingland. 18 minuter efter att den publicerats lägger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali upp ett inlägg på Twitter där han anklagar artikeln för att vara ett beställningsjobb från den svenska regeringen.

”Väldigt bra artikel från Oksanen, däremot hade det ju varit lite mer transparent om du hade sagt att intervjun i fråga såldes in av UD”, skriver han.

I ett uppföljande inlägg lägger han upp en kopia på den mejlkonversation som Pelle Zackrisson begärt ut från regeringskansliet. ”Nu är det ju tur att jag tar upp det – 3:e land hade ju kunnat spinna loss med konspirationsteorier med sitt ’avslöjande’ annars”, skriver han.

Mejlen som Bali publicerar är samma mejl som de Pelle Zackrisson begärt ut. Zackrisson svarar däremot inte på hur Bali fått tag på mejlen.

– Du får fråga Hanif Bali om det, säger han.

Chang Frick: ”En rolig grej”

Chang Frick är Nyheter Idags grundare. Han säger till Samhällsnytt att han fick mejlkonversationen mellan Oksanen och UD av Zachrisson och därefter lade upp den i sociala medier.

– Jag har publicerat mejlen i något socialt medium, jag vet inte om det var Facebook eller Twitter, sedan tog jag bort dem igen för det blev märkliga kommentarer. Jag kände att det där landade fel, det blev en tramsgrej.

Var det innan Oksanens artikel publicerades och i vilket sammanhang?

– Det var när artikeln pubbades. Jag tyckte att ”höhö, det här är ju en beställd artikel från UD”.

Och sedan tog Hanif Bali de dumparna?

– Ja, han tyckte väl också det var en rolig grej. Det måste ha kommit från mig, så han har väl sett det i flödet från mig.

Frick nekar till att ha haft något att göra med att begära ut mejlkonversationen från UD. Han säger också att Nyheter Idag aldrig gjorde någon artikel om de mejl man begärt ut.

– Vi tyckte det var ointressant, säger han.

Okej. Något mer du vill tillägga?

– Om Zackrisson kommer från Hela Hälsingland så kan man spekulera i att han pratat med någon kollega som nämnt Oksanens planer på att åka på intervju. Inte som ett tips, utan bara nämnt det och så kollar Zackrisson av nyfikenhet upp det.

– Och så ställer vi det mot en annan hypotes, bara en hypotes, jag säger inte att något av detta har hänt: Att vi har avancerad rysk signalspaning mot utrikesdepartementet, de kommer åt mejl, och så får de en massa interna mejl, och så väljer de av alla medier att vända sig till oss! Folk får väl själva lista ut vilket som verkar troligt, om det är DN-spåret eller något annat.

Hanif Bali pudlar

Enligt DN har Moderaterna nu inlett en internutredning om Hanif Balis agerande. Dessutom har riksdagens säkerhetsavdelning informerat Säkerhetspolisen.

– Oavsett vad utredningen ger vid handen har Hanif Bali agerat ytterst omdömeslöst, säger Moderaternas gruppledare Tobas Billström i ett skriftligt meddelande till DN.

När Samhällsnytt ringer upp Bali säger han att han inte har möjlighet att prata just nu. Till DN säger han att han ska ha sparat ner de mejl han laddade upp på Twitter från samma sociala medium någon timme innan han laddade upp dem. Han kan emellertid inte komma ihåg källan till dem.

Bali har nu tagit bort de två inläggen från Twitter och skriver i ett nytt inlägg att han ringt Patrik Oksanen och bett om ursäkt. ”Min delning av skärmdumpen var extremt omdömeslös”, skriver den moderate riksdagsmannen.