Matteo Salvini. Foto: Fabio Visconti.

Nytt lagförslag i Italien – terrordömda ska kunna fråntas medborgarskap

Delningar

Blickarna riktas nu åter mot Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som uppmärksammats internationellt för att ha tagit en fast hand om det migrationspolitiska rodret sedan den nya regeringen tillträdde. Det senaste lagförslaget från Salvini är att den utlänning som begår allvarliga brott förverkar sin rätt till att söka asyl. Den som döms för terrorbrott ska också kunna fråntas sitt förvärvade italienska medborgarskap.

Lagförslaget har redan godkänts i senaten med bred majoritet och väntas inom kort också godkännas i underhuset. Förslaget ingår i nationsvänliga Legas paket med vallöften på det migrationspolitiska området.

Ytterligare skärpningar av migrationspolitiken väntas införas under november månad efter godkännande i det italienska parlamentet. Det handlar bland annat om att det blir stopp för att dela ut tvååriga uppehållstillstånd till Migranter som anlänt över Medelhavet men som inte har flyktingstatus.

Var fjärde migrant som anländer till Italiens kust har tidigare tilldelats ett sådant uppehållstillstånd, i synnerhet om det bedömts svårt att återbörda migranten till dennes hemland. När den nya lagen röstas igenom försvinner fasas den typen av uppehållstillstånd ut.

I stället införs en annan typ av humanitära uppehållstillstånd för personer som utsatts för grovt utnyttjande eller våldsbrott, har stort vårdbehov. har flytt från en naturkatastrof eller anses ha bidragit till det italienska samhället. Dessa uppehållstillstånd utfärdas dock på kortare perioder åt gången, ett år eller sex månader.

Även den som sökt asyl som flykting ska som regel få sin ansökan annullerad om uppgifter framkommer som gör att personen bedöms vara farlig för samhället eller döms för brott under ansökningstiden.

Den som redan fått asyl och begår ett sexualbrott, våldsbrott, grovt rån eller narkotikabrott ska kunna få sin asyl upphävd. Den som vistats i Italien längre tid och beviljats medborgarskap ska kunna fråntas det i samband med att vederbörande döms för terrorbrott.

Kritik har riktats mot den nya lagen från vänsterhåll och katolska kyrkan. Man menar att den som fråntas sitt uppehållstillstånd eller medborgarskap inte alltid kommer att återvända till sitt hemland utan leva som illegal i Italien i en känsla av hopplöshet.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

209 KOMMENTARER

 1. Heja Salvini, kör hårt och kom gärna till Sverige o lär våra töntar i regeringen
  samma metoder som du fått gehör i ditt hemland VIVA ITALIA

 2. Reinfeldts svenska medborgarskap skall makuleras omedelbart, helst retroaktivt för att spara utplundrade skattepengar.
  Han har väl lyckats lura till sig ett antal medborgarskap så det svenska är väl ingen förlust för honom men en enorm vinst för Sverige och svenskarna.

 3. Men vad är det med utländska politiker? De håller ju sina löften. I Sverige kan man lugnt rösta på vilket parti som helst i 7-klövern, de håller ändå aldrig sina löften. Men i utlandet får man vara mer försiktig, för där driver de igenom sina vallöften.

 4. Det är billigare att skicka hem folk än att låta dem stryka omkring som illegala och begå brott för att kunna försörja sig!

 5. Snart kan man besöka Italien igen. Utträde i EU så kommer det att gå än fortare att få ordning på skiten som Juncker och c/o ställt till med.

  • Och bli omedelbart hemskickade! Då kan polisen andas ut och vi får stänga ned ett antal fängelser, befolkningen kan andas ut, bilen blir inte uppbränd, man kan få vård hos både tandläkare och doktorn, pensionärerna får mat
   och god pension, många myndigheter får läggas ned och landet kan
   balansera sina budgetar.

 6. Det kommer mycket gott från Italien numera( inte bara gott rödvin). Där har vi återigen en ledare som sätter sitt eget folk främst till skillnad från våra sk folkvalda som sig själva främst. Mycket intressant läsning.

  • De svenska politikerna ær faktisk folkvalda.

   Svenska folket gick och røstade på dem.

   I Italien gick folket och røstade på Salvini.

   Dæri ligger skillnaden.

   Gløm inte det.

   • Jo jag vet faktiskt att 82% röstade fram 7klövern. Vad jag bara konstaterade var att det är glädjande att läsa om en inrikesminister som sätter sitt eget folk före muslimerna som 7klövern gör här. Så var det………………….

 7. Det kommer att följas av samma lagstiftning i Spanien och Frankrike. Detta
  i rent försvar för att inte gå under ekonomiskt – som Sverige t.ex., där folket
  inte längre har något förtroende för sina styrande odemokratiska politiker.

 8. ”Ett liv utanför systemet när de känner att det är hopplöst att försöka få laglig rätt att vistas i Italien.” Just det. Och speciellt terrorister. Och att olagligt vistas i Italien är ingen mänsklig rättighet.

 9. Detta skulle ju införas i alla EU länder först då hade ma kunnat få ordning. Tyvärr blir det bara så att det kommer bli ett annat på d som blir första land. Spanien får nog ett högt tryck nu

 10. Salvini tänker också sänka ”dagersättning” till migranterna från 35 euro till 19, därigenom spara 1 miljard euro som ska gå till fattiga italienare…..hur många kronor blir det då?

  • Ca 165 kr / italienare (60,3 miljoner innevånare). Låt os säga att 1% är fattiga,
   då blir det 16500 kr per person = 1375 kr/månad. Bättre det till fattiga Italienare än 200.000 kr/år till 50000 migranter.

 11. Helt rätt!
  Det här vill jag se infört asap här hemma!
  Förstå vilka resurser man skulle frigöra och få råd att ge till Återvandringsverket! Inköp av stridsfordon, extra elaka och storvuxna schäferhundar mm bara fantasin som sätter gränser!
  Win Win!

 12. Det värsta straffet vore att utvisa dem till Sverige. Men Sverige ansvarsfulla politiker som t.ex Löfvén vill att det ska vara ordning o reda. Så no chans för kriminella och terrorister att få tillträde till Sverige. Tur för svenska folket det.

 13. Ju fler länder som vänder sig mot eu ökar
  motståndet mot den förbannade globalisering.
  Hoppas soros får uppleva sina planer gå i stå.

  • Expressen om Soros:
   Namnet Soros har blivit ett kodord att använda i stället för
   antisemitismens välkända fiendebilder: Rothschild, Nya världsordningen,
   sionister och kosmopoliter. Tydligast formulerade Ungerns president
   Viktor Orbán det i ett tal i mars: ”Europa och Ungern står i epicentret av ett civilisationskrig”, sade han, och fienden ”förkroppsligas av George Soros”.
   De konspirationsteorierna sprids också i Sverige.
   https://www.expressen.se/ledare/se-upp-for-gammalt-judehat-i-ny-kostym/

   • Jag har absolut inget emot Judar, tvärtom.
    Jag hyllar Israel men totalt ogillar onda Judar som Soros och Buffet.
    Det skitsnacket om att vara nazist får stå för kloakmedian.
    Jag har alltid umgåtts med goda Judar då det begav sig.
    De onda sprider gift och kaos.
    Men är det inte bättre att ta upp
    den värsta faran av allt som islam är ??

     • Sinnessjuk som tillåts härja fritt.
      Han är jude enligt Wikipedia.
      Av alla arbetsgivare jag jobbat för innan pensionering var ett företag där ägaren var Jude.
      Det var den bästa arbetsgivaren visade sig i alla kategorier.

 14. Märkligt att man måste lagstifta om det som redan står i FN:s flyktingkonvention: Den som begår ett brott i det land man fått asyl, förverkar sin asylrätt.

  • Vänstern läser bara det som passar deras agenda och ingen har opponerat sig för man har inte tyckt det varit viktigt, eller har man varit för lata för att orka läsa, kan man fråga sig. Vänstern är mer på liksom, för dom älskar makt, helst makt utan demokrati.

 15. Salvini är en galning jämförbar med Farage och Le Pen. Liksom Brexiters tror han att man både kan ha kakan och äta den. Visst återgå till liran och se vad som händer…

   • Det är möjligt men hans dogmatiska EU-kritik är orättvis. Italien har förvisso fått ta ett opropertioneligt stort ansvar för det konkreta flyktinmottagandet över Medelhavet, vilket kan ses som den främsta anledningen till Salvinis framgång. Inte desto mindre vore lösningen att EU inför en gemensam bevakning av sina yttre gränser värd namnet, men detta har under lång tid inte varit politiskt möjligt därför att länder som Sverige motsatt sig med argumentet att det riskerar skapa ”fästning Europa”.

    • EU är anikrist..

     Vem, eller vad, är antikrist?

     En lömsk allians eller en djävulsk individ?

     En del säger att det är en framtida företeelse.

     Andra säger att han fanns för länge sedan i det antika Rom.

     Men Bibeln säger att han lever i dag!

     Bibelns profetior lär oss att antikristmakten kommer att spela en av huvudrollerna i de sista scenerna av jordens historia.

     Vet du vem det är?

     Är du säker?

     Det måste du vara, för du kommer inte att kunna förstå vad som händer i tidens slutskede om du inte känner till detta maktsystem

 16. Att frånta medborgarskap skulle vara norm ! Frågan är om inte pga brotten som dom gjort sig skyldiga till straffet skulle vara döden .

 17. Detta är ett litet steg i rätt riktning men för att rädda Europa krävs en omfattande repatriering av utomeropeiska folkslag. Det krävs mycket hårdare tag än så här, men Italiens nya regering verkar åtminstånde vara på väg i rätt riktning. Fortsätt så!

 18. ”Asylprocessen avbryts vid brottslighet”
  Precis som vi skall införa retroaktivt vårt land
  det bästa man har läst idag!!!!

  • Föregångsland, skojar du??? Om du har minsta hum om nationalekonomi borde du veta att dess hot om att bryta mot EUs budgetregelverk kommer.att så småningom leda till att landets statsobligationer får skräpstatus och att ingen vill köpa villket leder till högre upplåningskostnader som i sin förlängnig leder till att det blir just Salvinis kärnväljare som får mindre i plånboken och riskerar arbetslöshet.

  • För det beslutet krävs konsekvenanalytisk förmåga. ”Vad händer sen om man gör så här?”
   Här blir det bara -”Vi har varit naiva”

 19. Hur kan detta ens vara en diskussion? Lika befängt som att ha ”förlängda gränskontroller”. Som att säga att var och en av oss, får ”tillfälligt tillstånd att ha kvar våra ytterdörrar hemma i tre månader till.

 20. En känsla av hopplöshet?? Lägg av,nu får folk faktiskt ta tag i sina liv och söka jobb i länder som behöver arbetskraft,och då knappast inom EU.

 21. Ytterligare en självklarhet som presenteras som sensation – en negativ sådan.
  Nu väntar jag bara på en attentat mot Salvini med syftet att mjuka upp den italienska hållningen.
  Finansierad av filantropen Soros – kanske?

 22. Många länder har ju straffet att avsluta ett liv.
  Då måste ju ett avslut av ett medborgarskap te sig som ett milt straff.

 23. Är det så jävla konstigt att vilja ha tillbaka sin kultur..

  Är det så jävla konstigt att vilja ha tillbaka sitt land..

  Är det så jävla konstigt att vilja ha tillbaka sina liv..

 24. Märkligt att detta på något sätt skulle vára komtroversiellt.
  Personligen tycker jag att medlem i ett våldsgäng skulle rendera utvisning.

 25. Salvini får Genusvänstern att tugga fradga…
  Med Genusvänstern menar jag alltså 7-klövern.Speciellt Reinfeldt , Lööf och Malaj Björklund (som i princip egenhändigt förstört svenska skolan)

 26. Som ett lokomotiv dundrar Salvini fram och utför sina LÖFTEN TILL VÄLJARNA !
  Han är en pekpinne åt övriga EU och lär säkert få ännu fler länder att följa. Förhoppningsvis lär hela EU raseras !
  Vågar vi hoppas på nyval eller är det ett spel för galleriet och regering redan bestämd ? Blir det nyval hoppas jag SD tar efter Italien omedelbart . Salvini ska ha tack för att han trotsar EU, håller sina löften och utför folkets vilja .

 27. Tänk om man kunde hyra in en tillfällig Statsminister som Salvini, medan partieliten inom 7-K fortsätter kasta sand på varandra

 28. Salvini vill med dessa åtgärder nå fram med budskapet att Italien inte skall vara attraktivt för ekonomiska migranter.
  Löfven & co samt hans föregångare har gjort precis tvärt om!

 29. Vi får hoppas att Italiens initiativ kommer att bana väg för en tillnyktring av EUs migrationspolitik och att land efter land kommer att överge den förödande verklighetsförnekande politiken. I Sverige lär vi dock få vänta tills statsministern kommer från Sverigedemokraterna innan något händer. Fast förhoppningsvis ligger det inte alltför långt fram i tiden.

 30. Men….”Alla människors lika värde” då….?

  En människa som skurit halsen av någon är väl lika mycket värd som denna ”någon”. … Eller hur var det nu……

 31. I heltokiga lilla Sverige premieras brottslingarna och offren döms!! Sverjet, landet av idioter för idioter!!

 32. Det är ju en Självklarhet !
  Vi har många som tillhör IS, som bor i Sverige lever på Bidrag och hela kitet, som skulle utlämnas till Irak !
  Där skulle man vara glada att hänga dessa Mördare !

 33. Italia Felix, som har Salvini, en man som uppenbarligen sätter italienarnas intressen före den globala ekonomiska elitens.

 34. SÅ RÄTT! TACK alla länder som gör som Italien och stärker banden i Europa mot en tryggare värld! Klart och tydligt, vi accepterar inte att man våldför sig på oss, när vi dessutom hjälper dessa människor och familjer till en framtid. Om jag bjuder min granne på middag, och han tar livet av min familj, ska jag bjuda honom på middag imorgon också? NEJ!

 35. Jag tycker det är en mesig lag. De ger ju ut en massa uppehållstillstånd. Varför sk man ens ge medborgarskap till folk som inte är födda i landet?

 36. Så här borde vi ha det:
  A L L A som döms för terrorism/fanatism (svårt att definiera) skall
  – förlora medborgarskapet och personnr

  – alla tillgångar utom personliga kläder och tandborsten förverkas till staten
  – efter fängelsestraffet skall terroristen skickas hem till sitt, land oavsett hur vänstern skriker.
  – Terroristens familj (fruar, barn, föräldrar) förlorar också medborgarskapet och skickas omedelbart hem när terroristens straff vunnit laga kraft.
  – Ingen får någonsin återvända till EU inom 150 år.

  Alla som anländer till Sverige skall skriva på ett avtal där följande text finns. Skriver man inte på=hej då.

 37. Jag tänker hur illa för oss Spanien är mottagningsland. Att bli medborgare där, att de skall komma in. De accepterar inte ens spansktalade från den nya världen för att de talar också enligt min mening fult och undermåligt, likt amerikansk engelska, men medborgarskap. Sen järvägen så billiga biljetter och bara åka med tåg. Är det någon som på allvar tror på det här med att Spanien är det nya gudomliga asyllandet? Kulturmarxistisk invandring i ett land efter Franco där abort debatteras och dylikt.

  • Skulle inte spanskan som talas i forna kolonier duga??
   Urfånigt man talar en alldeles utmärkt spanska i alla länder där man använder detta vackra språk dagligen.
   Och i samma mening baktalar du amerikansk engelska som du anser undermålig….??
   Du ger uttryck för din egen brist på insikter…och endast det !

   (Extra löjligt med tanke på din egen meningsbyggnad ovan)

 38. Italien verkar gå från klarhet till klarhet!

  Undrar om lööf tycker om när någon plundrar kylen och skiter på parketten i hennes lya? Eller tycker hon bara det ska gälla andra ?

 39. Något för Sverige, men här skulle det inte ha några ekonomiska konsekvenser om de inte blev utsparkade från sjukvård och annat som går på skattsedeln.

  • omKRISTERSON BLIR NERRÖSTAD då är alliansen död för alltid då blir SD det enda opposionspartiet c o L rörsvinner i vilket fall

   • Ser att Björklund säger att alla allianspartierna bär skuld till splittringen. Så bra, då är det ju bara att dra ett streck över allt och rösta in Kristersson med hela alliansen. Sen är det ju bara bra om så många som möjligt stödjer deras politik. Sluta med fjanterierna, lyssna inte på Löfven och media utan väx upp och tro på er själva!

 40. Egentligen självklart. Precis som att utvisningar ska vara permanenta och inte tidsbegränsade, Varför ska en kriminell få komma tillbaka om tio år? Är tanken att de suttit i något annat land och ångrat sig?

 41. I Absurdistan så kan vi Sverige-vänner bara titta i månen efter en Trump, Orban och Salvini amtidigt som det finns ett överflöd på figuer i divisionen Svetsarn´, Ferm, Rödskrikan, Stödstedt, Mojjgan etc etc…

 42. Heja Italien! Matteo Salvini är en bra inrikesminister. I Sverige ska terrorister rehabiliteras och få hjälp med att hitta bostad, utbildning, arbete etc.

 43. Vänstermänniskor och katolska kyrkan bekymrar sig över illegala utlänningars hopplöshet.
  Ett helt folks hopplöshet är de tydligen mindre känsliga för.
  Kanske det är så, att vänstermänniskor och liknade inte riktigt förstår vad det handlar om, och hur det kommer att sluta.

 44. Detta förslag får väl den svenska 7-klövern att sätta maten i vrångstrupen .Här är det kutym kvickt dela ut medborgarskap utan några som helst krav och utan någon större kontroll om personerna är vad de utgör sig för att vara . Vi i Sverige skall ju vara så snälla och se på varje person som en ärlig och rättfärdig människa som så snart han eller hon trampar på svensk mark , är fullständigt legal . Att närmare undersöka personens vandel är ju diskriminerande .

  • Hörru norrbaggen, ni är ju inte ens med i EU men plockar ändå russinen ur kakan genom ert EES medlemskap så hur kan du ge råd åt Italien?

   • Hvis du ellers gad læse hvad jeg skrev, ville du ret hurtigt kunne se, at jeg er dansker, ikke Nordmand. Iøvrigt råder jeg ikke italien, men resten af Europa til, på dette punkt, at følge deres eksempel!

 45. Idag en lång utläggning i SvD om ”faran” , men analysen om orsaken till nationalisternas framgångar saknas!

 46. Ryggraden växer i Italien, de kan vara stolta. Att vara medborgare i Sverige gör en inte det minsta stolt, jag skäms.

 47. Här följer veckans gåta, – Rätt svar premieras med valfri pizza i närmaste muhammedansk snuskbutik,
  ”Vem vet vilka hemska upplevelser dessa banditer varit med om? Klart ungdomarna skall tas om hand om av oss”. ”Finns inga kriminella överhuvudtaget det visar all seriös forskning”. Två citat av två svenska (av PK) välrenommerade personer. VILKA?

 48. Jag trodde det redan var så..? Om det är så mesigt får man väl anta att även invandrade mördare får behålla medborgarskapet. Ett uddlöst, släpphänt Europa.

 49. Mängder av människor berömmer lagförslaget på Metro Sverige & SVT, s facebook sidor.
  Invandringsliberalerna har inte en bra dag. 😏

  SD 2022

 50. ”Den som redan fått asyl och begår ett sexualbrott, våldsbrott, grovt rån eller narkotikabrott ska kunna få sin asyl upphävd. Den som vistats i Italien längre tid och beviljats medborgarskap ska kunna fråntas det i samband med att vederbörande döms för terrorbrott”. Mycket logiskt.

 51. Det låter som en självklarhet för alla med självbevarelsedrift och ett normalt säkerhetstänkande.

  7 klövern fattar noll av detta.

 52. Italien har tydligen som troligen första land i EU fått kläm på hur det skall gå till under den s.k ”asylprocessen”.

  Det är ju fullständigt naturligt att asylprocessen avbryts när ”asylsökande” efter att ha först bedyrat att de flyr från våld och förtryck och äger bara kläderna på kroppen sedan påkommes med att vara medlemmar i t.ex någon av de knarkligor som terroriserar de av svensk statsledning medvetet skapade utanförskapsområdena.

  Det visar ju direkt att de inte är asylsökande utan antingen brottslingar redan i hemlandet eller ekonomiska lycksökare och av människohandlare fått reda på att i Sverige kan man leva på goda bidrag samtidigt som man utför ekonomiskt lukrativ brottslighet.

  Plus att blir man ”haffad” döms man till en viss tids hotellvistelse istället för fängelse samt får både lön och permissioner under vistelsen. Permissioner som kan användas för ytterligare lukrativ brottslig verksamhet.

  Sverige måste vara drömlandet för alla världens brottslingar och i den okontrollerade massmigration som sker till Sverige smyger sig naturligtvis alla brottslingar som kan med.

  Italien är rätt på det och det är bara att hoppas att fler länder inom EU följer efter.

  Man borde kunna påstå att statsledningar som Sveriges som aktivt skyddar brottslingar från utlämning gör sig skyldigt till brottet ”skyddande av brottsling”.

  Detta brott bör införlivas i Internationella Brottmålsdomstolen i Haags arsenal så att sådana brott kan beivras där.

  De två senaste svenska statsministrarna borde hamn inför det skranket.

 53. Jag vill ge Mats Dagerlind en liten eloge! Jag tycker du är en bra journalist. Objektiv. Intressanta långa krönikor ibland. Bra artiklar. Och sen gjorde du en bra visa också. (Du kanske har gjort flera men jag har bara hört en.)

LÄMNA ETT SVAR