Framför tre svenska och två EU-flaggor radade statsminister Magdalena Andersson (S), finansminister Mikael Damberg (S) samt regeringstrogna Riksbankschefen Stefan Ingves och Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen upp sig, vid en blixtinkallad pressträff under lördagen. Denna gång var det inte det påstådda hotet mot nationens säkerhet som oppositionen påstås utgöra som stod på agendan, utan ”åtgärder för att värna den finansiella stabiliteten med anledning av Rysslands energikrig mot Europa”.
Ryska Gazprom har tills vidare stoppat sina gasleveranser via Nord Stream till Tyskland. Anledningen uppges vara en läcka. Enligt Reuters kommer nu Ryssland att istället leda om gasen från Nord Stream via Ukraina, under tiden som den föregivna reparationen av läckan hanteras. Enligt europeisk expertis kommer detta dock inte vara tillräckligt för att undvika en energikris i EU kommande vinter.
– Ryssland bedriver ett energikrig mot Europa. Det får allvarliga konsekvenser för hela Europa, så även för svenska hushåll och företag. Särskilt för de i södra Sverige. Redan innan stod vi inför en tuff vinter men med gårdagens besked står vi inför en krigsvinter, sade Magdalena Andersson, samtidigt som EU vidtagit omfattande sanktioner mot Ryssland för att straffa landet för invasionen av Ukraina.
Sveriges finansiella stabilitet är i fara, varnade statsministern, och för att undvika en finanskris utlovar hon skattefinansierade likviditetsgarantier till energiproducenter på hundratals miljarder kronor. Något som ska vara på plats redan på måndag, innan börserna stänger, och omfattar alla nordiska och baltiska aktörer. ”De exakta detaljerna” är dock ännu inte är klara, medgav Andersson.
LÄS ÄVEN: Upprörd försvarsminister bortgjord i tv-debatt
Målar upp ett stort hot och erbjuder en lösning
– Vi ska säga som det är. Det är ett mycket allvarligt läge, säger finansminister Mikael Damberg.
Men enligt finansministern har den socialdemokratiska regeringen ”god ordning i de offentliga finanserna”. Han sade att den svenska regeringen nu inte bara ska säkra den finansiella stabiliteten i Sverige utan i hela Norden med svenskarnas skattepengar som insats och garant.
Till skillnad från de socialdemokratiska ministrarna talade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen inte om någon nära förestående finanskris. Däremot berömde han S-regeringens åtgärd, då den enlig honom minskar riskerna om saker och ting eventuellt framöver skulle gå åt fel håll.
– Vi ser inte idag risker för den finansiella stabiliteten, bankerna är välkapitaliserade, kreditförlusterna är låga och funktionaliteten är god, säger Thedéen.
Riksbankschefen Stefan Ingves gav också S-regeringens utspel sitt stöd och bedömde att det är en ”bra åtgärd” för att undvika en ”smittoeffekt” till den finansiella sektorn men bedömde även att ”finanssektorn i vid mening inte har några bekymmer i dagsläget överhuvudtaget”.
Regeringen vill nu att de bemyndigas av riksdagen att ställa ut kreditgarantier för hundratals miljarder skattekronor. Riksdagens talman Andreas Norlén kallade direkt efter pressträffen in riksdagen till ett extrainsatt sammanträde på måndag med anledning av de förslag till åtgärder som regeringen just presenterat. Beslut i frågan ska fattas klockan 15.00 på måndag.
Noteras kan att till skillnad från gårdagens pressträff, med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och regeringskollegan Anders Ygeman (S), tilläts pressen denna gång att ställa frågor. På frågan om hur orolig man ska vara som vanlig skattebetalare, svarade statsministern:
– Anledningen till att vi står här i dag är att man inte ska behöva bli orolig.
LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”När Vänstern ljuger inför öppen ridå”
”Flyttar fokus på debatten”
TV4:s politiska kommentator Ulf Kristofferson noterade efter pressträffen att varken Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen eller Riksbankschefen Stefan Ingves talat om någon stundande finanskris utan att det är regeringen som står för de alarmistiska tongångarna.
Dagens blixtinkallade pressträff med efterföljande riksdagssammanträde kan snarare ha med valet att göra än vad Andersson kallar ”Rysslands energikrig mot Europa”, menade han
Syftet skulle i så fall vara att avleda väljarnas uppmärksamhet från samhällsproblem som är mer obekvämt för Socialdemokraterna om det blir fokus på samtidigt som S-regeringen signalerar handlingskraft och ansvar i en problemformulering som i nuläget är konstruerad och hypotetisk.
– Man flyttar fokus från den vanliga debatten om gängkriminalitet och problem med sjukvård, skola och så vidare till att nu är vi i ett farligt läge, säger han.
Pressträffen kan ses i sin helhet här.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.