Kommer du ihåg de gamla goda dagarna där du kunde sitta på soffan, sätta igång din konsol och njuta av en serie Halo-matcher utan att oroa dig om servrar och lobbys och allt kaos som kommer med onlinespel? Vi hoppas det inte är många av er där ute som fortfarande spelar spel på detta sätt om du planerar att införskaffa en Xbox Series X. Microsoft har återigen problem med DRM vilket gör offlinespelande närmast föråldrat.

Var är DRM?

DRM, eller ”digital rights management”, är ett koncept som tillåter mjukvarupublicister och företag att kontrollera distributionen av deras digitala produkter bättre. Detta är för att skydda företaget och dess intressenter från förluster om deras digitala produkter bli piratkopierade.

I Microsofts fall går de längre än att bara slå ner på giriga piratkopierare. De använder DRM för att hindra flera användare att spela samma kopia av ett spel. Många köper fortfarande hårdkopier av deras favoritspel. Föreställ dig att du och en vän går samma och köper ett spel och båda går med på att ha det varannan vecka (ena veckan har du det, andra din vän).

DRM har funktioner på plats som förhindrar att detta händer. Innan fanns det faktisk läsbar data på skivan som instruerar konsolen, ”Hallå, detta är inte ditt spel. Du har redan installerat det på en annan konsol”. Det är såklart överdrivet, men du fattar poängen. Nu måste du istället vara uppkopplad mot internet, eller mer specifikt, mot Microsofts servrar för att spela spelen.

Vad är grejen med att skydda sin egendom?

videospel är mjukvara som kostar användarna pengar att spela. Innan fanns det en tydlig och uppenbar skillnad mellan att hyra ett sel och att köpa det. Detta för oss till de två viktigaste farhågorna för denna nya metod av att spåra dina spelköp.

Du måste vara uppkopplad till internet för att spela dina spel

Enligt Microsoft bör du ha din Xbox Series X som din ”hemmakonsol” i inställningarna. Men detta löser inte problemet av att kunna spela spelen när internet slutar fungera. ISPs har lokala nertider hela tiden; det är inte rättvist att vara helt utelåst från dina spel medan sådana problem åtgärdas.

Du ”äger” inte längre dina spel

Så, att äga dina spel var lika verkningsfullt som att äga en film. Du äger aldrig egentligen något du köper som är upphovsrättskyddat. Men du kunde i alla fall göra vad du ville med din kopia. Du kunde ta den till en vän, låna den till din kusin, sälja den när du var klar. Nu är du bunden till sättet med vilket du använder spelet. Och priserna har inte ändrats för att justera för detta skifte i spelarens ägandestatus.

Dina spel är bara så bra som servrarna de ligger på

Vi vet att denna artikel var mer åsiktstung än nyliga ämnen, men vi måste erkänna att du inte äger köpta spel på samma sätt som vi varit vana. Om servrarna för något av dessa spel går ner, händer samma sak med pengarna du spenderade på det. Om Microsoft självt försvinner (vilket är osannolikt, men ändå…) så är det hejdå på ditt spel, och det är inget du eller vi kan göra åt det.

Molnspelande låter inte så illa när man beaktar det. Om jag inte äger mina spel längre kan jag lika gärna betala ett rabatterat pris för att spela flera spel på en månad än att betala ett premiumpris för ett spel samma månad. Det är en intressant tanke.

hur tolkar du de nya DRM-procedurerna som implementeras av Xbox Series X och andra moderna konsoler? Håller du med om att molnspel är det bästa alternativet eller känner du att det kommer förstöra spelandet såsom vi känner till det?

Också, de flesta onlinespel du spelar tillhandahålls just nu av Eldorado.gg. Dem har etablerat sätt för spelare att köpa och sälja deras spel-valuta såsom Old School Runescape gold och Escape From Tarkov roubles från spelen de spelar varje dag. Nu kan du börja tjäna pengar på dina favoritspel, så se till att du besöker Eldorado.gg idag och se om spelen du spelar kan ge dig lite extrapengar!