Blekinge Läns Tidning, BLT, har kartlagt sommarens sex största festivaler i Blekinge och bland annat kommit fram till att det är fler killar än tjejer som spelar och lyssnar på hårdrock. Problematiskt anser även SVT som återger undersökningen.

I kartläggningen ingår Hasslöfestivalen, Karlskrona skärgårdsfest, Sweden Rock, Killebom, Tosia och Östersjöfestivalen som tillsammans hade 199 spelningar varav 165 var mansdominerade, lite drygt 83 procent.

På Sweden Rock Festival hade man en mansdominans på 95 procent. Förklaringen är att killar och tjejer i stor utsträckning har olika musiksmak. Det fria musikvalet menar BLT och SVT är problematiskt och formulerar sina frågor till arrangörerna så att dessa upplever sig nödsakade att ursäkta sig och sina festivalbesökare.

LÄS ÄVEN: Sweden Rock-kollo för tjejer – könsdiskriminerande och sexistiskt

– Tyvärr är det en ganska korrekt återspegling på hur hårdrocksscenen ser ut. Vi har bokat alla etablerade kvinnliga musiker som finns, säger Sweden Rocks bokningsansvarige Martin Forsman till BLT.

På Hasslöfestivalen var mansdominansen 80 procent. Då festivalen har rötterna i rock och progg blir utbudet mycket mer mansdominerat enligt arrangören Robin Åkerman.

Lugn festival
— För att vara så många människor på samma plats har vi haft få brott, sa Ewa-Gun Westford, polisens pressinformatör till SVT efter fjolårets festival.

Några stölder, misshandlar och narkotikabrott men inga sexövergrepp som blivit vanligt på andra festivaler med annan musik. De 50-tal polisvolontärer på plats hade inte mycket att göra.

– På så sätt får vi snabbt en överblick om någonting större händer. Men det har inte varit några sådana händelser under årets festival, säger Ewa-Gun Westford.