Under natten har en polisman i Jönköping fått sin lägenhet vandaliserad genom stenkastning och brinnande föremål. Polismannen var hemma när det skedde och attacken utreds nu som misstänkt mordbrand. Samtidigt meddelar Polisen att hot och våld mot medarbetare ökar.

Det var vid 02-tiden natten mot söndagen som polis, räddningstjänst och ambulans larmades till en polismans bostad i Jönköping. Flera gärningsmän hade krossat fönsterrutor med hjälp av stenar och kastat föremål genom fönstret in i lägenheten. Dessa hade sedan skapat rökutveckling i bostaden, vilket gör att polisen utreder ärendet som misstänkt mordbrand.

Enligt uppgift från polisen var polismannen inte ensam i bostaden. Tre personer befann sig i lägenheten och var tvungna att utrymma. Ingen kom dessbättre till skada.

– Han mår naturligtvis inte bra. Vad som kommer hända nu är att förundersökningen om mordbrand går vidare, säger Monica Bergström vid Jönköpingspolisen till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Ökat hot mot poliser

I september presenterade Polismyndigheten resultatet av en egen undersökning om hot och våld mot poliser. Undersökningen visar att var fjärde polisanställd det senaste året utsatts för påverkansförsök. Bland poliser som arbetar i yttre tjänst har mer än varannan drabbats.

Undersökningen genomfördes efter den senaste tidens utveckling med flera skjutningar, sprängningar och andra allvarliga angrepp mot polisanställda och polishus. Resultatet av undersökningen ligger nu till grund för fler åtgärder för att stärka skyddet av polisanställda.

– Våld, hot om våld samt otillåten och otillbörlig påverkan av våra polisanställda är mycket allvarligt. Vi ska därför kraftfullt beivra och förebygga sådan brottslighet och påverkan. Våra medarbetare ska skyddas mot våld och hot och vi arbetar för att de ska ha en trygg arbetsmiljö, säger rikspolischef Anders Thornberg i pressmeddelandet.

13710 polisanställda deltog i undersökningen under maj-juni 2018, vilket efter en bortfallsanalys ger en svarsfrekvens på 64 procent av dem som var i tjänst under perioden.