Disney2

Genrebild vaccination / Musse Pigg vid Disney World. Foto: Rawpixel / Faksimil Youtube

Utrikes

Ovaccinerade som fick sparken stämmer Disney

Publicerad 7/17/2022
Annons

Tre tidigare anställda vid Disney World stämmer nöjesparken för religiös diskriminering. De tre fick sparken sedan de vägrat bära mask och vaccinera sig mot covid-19, då de anser att detta strider mot deras kristna tro.

Alla tre ansökte om undantag från nöjesparkens pandemirelaterade säkerhetsprotokoll men blev istället avskedade. Samtliga har arbetat länge på nöjesparken. En av dem, Barbara Andreas, i nära 20 år.

Till svar på Andreas begäran om undantag skrev Disney att ”efter noggrann granskning av informationen du lämnat kan vi inte dra slutsatsen att du är förhindrad att bära ett ansiktsskydd på grund av en uppriktigt hållen religiös övertygelse, utövning eller iakttagande”.

LÄS ÄVEN: Disney förser tidigare produktioner med pekpinnar om ”rasistiskt innehåll”

”Disney ratar kristna”

– Det känns som att det blir allt tydligare att Disney inte vill ha kristna i sina nöjesparker och inte heller som anställda, säger Andreas i Theme Park Tribune.

Enligt stämningsansökan tvingades icke-vaccinerade till ”hård isolering och restriktioner” som gjorde det ”nästan omöjligt att hitta ett sätt och en plats att äta eller dricka på under arbetsskiften”. De tre menar också att de tvingats delta i ”ett medicinskt experiment, såsom covid-testning eller vacciner” som kränkt deras tro eftersom aborterade fosterceller användes i utvecklingen av vaccinen, uppger AP.

De tre menar att Disney ”kunde och borde ha valt att tillgodose deras religiösa övertygelser”, och att restriktionerna gjorde det klart att företaget ”irrationellt” behandlade de anställda ”som ständigt utsatta eller smittsamma med sjukdomar och en evig fara för omgivningen”, skriver CBS.

Disneys vaccinmandat avbröts i november efter att guvernör Ron DeSantis och lagstiftare i Florida begränsade arbetsgivarnas befogenhet att kräva att anställda ska vaccineras. Företaget slopade senare även maskeringskraven för sina anställda.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons