Den senaste månaden har runt 20 raketer avfyrats från Gaza mot Israel. Flera har stoppats av Israels anti-raketförsvar men ett antal har träffat israeliskt territorium. 

– Över 60 raketer har avfyrats mot Israel, 20 den senaste månaden. Det är något vi inte kommer acceptera. Vi utför en rad hemliga och öppna aktioner, inklusive förebyggande åtgärder, sa Israels stabschef generallöjtnant Gadi Eisenkot.

De fortsatta raketattackerna mot samhällen i södra Israel har lett till att flera företrädare, inklusive Sderots borgmästare Alon Davidi, krävt hårdare tag. Ett antal raketer har träffat staden, däribland en som träffade ett dagis i mitten av december.

– Jag förväntar mig att premiärministern, försvarsministern och IDF-chefen slår ner på terrorgrupper utan nåd, sa Davidi.

– Vi kommer inte tolerera fortsatt beskjutning mot Sderot.

Raketattackerna har i huvudsak riktats mot samhällen i närheten av Gaza-remsan men en raket sköts ner över Ashkelon, omkring 20 kilometer från Gaza. IDF har besvarat alla raketanfall och slagit ut 40 mål i Gaza.

– Jag känner inte till en gång som IDF har attackerat en position som inte varit ett terrorhot, sa Eisenkot, och lade till att fristående grupperingar i Gaza försöker dra in IDF i ett krig där.

I fredags sa försvarminister Avigdor Liberman att de granatkastare som används är från Iran och har distribuerats till olika grupper i den av Hamas styrda Gaza-remsan.

Enligt Eisenkot har Iran ökat sitt stöd till Hamas och Islamska Jihad de senaste månaderna till omkring 100 miljoner dollar för att utöka sitt inflytande i området. Teheran frös sitt finansiella stöd till Hamas 2012 när gruppen vägrade stödja Assad-regimen men i september kom rapporter att de finansierat Hamas med 60-70 miljoner dollar.

Eisenkot sa att den dåliga humanitära situationen i Gaza, som ledde till att Hamas kom överens med Palestinska Myndigheten, kan leda till instabilitet. Även om IDF inte har för avsikt att eskalera situationen försöker Hamas utföra terrordåd i Judeen/Samarien för att hålla Gaza-fronten lugn.

Sedan den nya våldsvågen startade 2015 har flera Hamas-attacker stoppats av säkerhetspersonal. I måndags sa en källa inom Shin Bet att ”det har på senare tid iakttagits en ökad motivation från Hamas högkvarter i Gaza att utföra terrorattacker genom agenter på Västbanken”.