Som Samhällsnytt tidigare rapporterat har det skett en kraftig ökning av antalet personrån i landet, i synnerhet mot unga offer. Facit för Göteborg är drygt hundra sådana brott bara under sommarmånaderna. Enligt polisen handlar det i huvudsak om våldsamma invandrargäng som ”anfaller i flock, omringar offret och är hotfulla”. Det rapporterar bland annat Expressen/GT.

108 personrån förövade hittills i sommar – det är vad den underbemannade och överbelastade polisen i Göteborg fått på sitt bord, vid sidan av all annan gängrelaterad brottslighet. Rånarna är enligt polisen antisociala och småkriminella invandrarungdomar som opererar i gäng, driver runt på stan och letar rånoffer kring kollektivtrafikens knutpunkter och bankomater, och de ger sig ofta ut på jakt i flock kvälls- och nattetid.

LÄS ÄVEN: Dramatisk ökning av personrån mot unga

– De anfaller i flock, omringar offret och är hotfulla, berättar kommissarie Thomas Pettersson för den vänsterliberala boulevardtabloiden Expressen/GT.

Han berättar också att staden upplever en våg av gängrelaterade personrån där så många som sju personer kan rånas inom loppet av bara några timmar, vilket skedde natten mot söndag.

LÄS ÄVEN: Ungdomsgäng döms till vård för våg av personrån

Flera av dessa rånoffer utsattes även för misshandel, vid ett tillfälle så grovt med slag och sparkar att personen måste föras till sjukhus. I juli knivskars ett rånoffer till döds, något som Samhällsnytt tidigare rapporterat om.

LÄS ÄVEN: Många personrån i Göteborg – beror enligt polisen på värmen

Anders Börjesson, som är biträdande polisområdeschef i Storgöteborg bekräftar att personrånen ökar i staden på samma sätt som på andra håll i landet. Han slår också fast att det är en extremt allvarlig form av brott – något som inte alltid återspeglas i rättsväsendets hantering av de ofta unga gärningspersonerna där påföljderna ofta stannar vid samhällstjänst och ungdomsvård.

LÄS ÄVEN: Polisen uppmanar föräldrar att följa sina barn till och från träning för att undvika rån

– Vi kan se att personrånen går upp. Personrån är ett fruktansvärt brott som vi har alldeles för många av i Göteborg. De som råkar ut för det tappar sin trygghet och mår dåligt långt, långt efter rånet ägt rum. Det är något vi absolut måste ta krafttag mot.

LÄS ÄVEN: Polisens uppmaning till äldre efter rånvåg: ”Undvik att ha halsband på dig på stan”

För Göteborgs vidkommande är en hög nivå på antalet personrån inte nytt för i år. Även förra året hade polisen i staden över hundra ärenden av detta slag på sitt bord, men i år ser det ut som att ett nytt rekord kommer att noteras för perioden juni-augusti.

Kritiseras för att lägga över ansvaret på offren
Kritik har riktats mot en tilltagande uppgiven hållning till de många personrånen från samhällets sida. Vid ett stort antal tillfällen har polisen och rättsexperter flyttat över ansvaret för dessa brott på rånoffren.

LÄS ÄVEN: Våg av personrån mot unga i Stockholm – polisen kritiserar föräldrar som sätter på barnen dyra kläder

Uppmaningar om att inte ha på sig dyra kläder, mobiltelefoner och andra stöldbegärliga föremål har riktats till ungdomar och deras föräldrar. I stället för att berätta att rånvågen är relaterad till en invandrings- och integrationspolitik som inte har fungerat, har polisen kommit med förklaringar där sommarvärme och trångboddhet pekats ut som orsaker.

LÄS ÄVEN: Polis efter rånvåg: ”Föräldrar köp inte så dyra jackor till era barn”

Värmestugor för de kriminella ungdomsgängen
Ett problemområde i Göteborg är Nordstan. Där samlas invandrargängen och ägnar sig åt missbruk och knarklangning och risken att utsättas för personrån är stor. Även här har kritik riktats mot samhället för att snarare underlätta än försvåra tillvaron för brottslingarna.

LÄS ÄVEN: Gängkriminaliteten i Göteborg ska stoppas – med kaffe och smörgås

Bland annat har skattefinansierade värmestugor placerats ut där de antisociala och kriminella ungdomarna kan gå in och värma sig och få lite mat i sig, något kritikerna menar förstärker deras incitament att uppehålla sig på platsen och ökar deras energi för att begå fler brott.

LÄS ÄVEN: Kritik: Kaffe och smörgås mot gängkriminalitet kan få motsatt effekt

13-åriga rånare
Polisen i Göteborg larmar också om att åldern på personrånarna sjunker. Idag är det inte ovanligt att invandrarungdomar tar steget att bli rånare redan vid 13 års ålder. så unga förövare går med nu gällande svensk lagstiftning inte att straffa överhuvudtaget.

LÄS ÄVEN: Här är polisens bisarra råd: lämna värdesakerna hemma – då ger sig förövarna på nästa offer

Enligt Göteborgspolisen har de invandrargäng som ägnar sig åt personrån inte några direkta kopplingar till den grova organiserade gängkriminaliteten, i den meningen att dessa brott utgör en gren av organiserad brottslighet. De antisociala ungdomsgängen utgör dock en rekryteringsbas den grova brottslighetens aktörer.

LÄS ÄVEN: TV4-expertens tips mot brott: ”klä dig fattigt så slipper du bli rånad”

– Många av dem kommer från utanförskapsområdena. De bildar sina egna små fristående, autonoma grupper. Detta är inget som de stora nätverken håller på med, det är för smått för dem, förklarar kriminalkommissarie Thomas Pettersson för Expressen.

Rånar för att visa sin makt och förnedra
Samhällsnytt har tidigare rapporterat att det i Danmark har myntats en ny brottsrubricering, ”dominanskriminalitet”. Man har där upptäckt att många brott mot person i form av rån och misshandel har ett annat motiv utöver att tillägna sig pengar och egendom. Det handlar om att visa sin makt och förnedra sina offer.

LÄS ÄVEN: Två unga män greps för personrån i Stockholm – offret fick allvarliga knivskador

Kommissarie Thomas Pettersson berättar för Expressen att man iakttagit samma utveckling i Göteborg som i Danmark. Brotten ger ofta liten utdelning i byte men tillfredsställer ett patologiskt hävdelsebehov hos förövarna.

– Det är ett sätt att visa sin makt. De vill dominera platser. Det gör man genom att sätta skräck i andra ungdomar.

LÄS ÄVEN: Stort maskerat ungdomsgäng bakom våg av personrån i Växjö

Låg uppklarningsprocent
Det stora flertalet personrån klaras inte upp. Endast två förövare till sommarens drygt hundra rån i Göteborg har kunnat lagföras och sitter nu häktade i avvaktan på rättegång.