Skurups kommun polisanmälde för en tid sedan 17 så kallade ’ensamkommande flyktingbarn’ som visat sig ha lämnat osanna uppgifter om sin ålder och sedan plockat ut en rad skattefinansierade bidrag som de inte haft rätt till. Nu väljer dock åklagaren att lägga ner samtliga utredningar.

Stefan Waern på åklagarmyndigheten är den som håller i ärendena och uppger nu till media att han hittat en paragraf med vars stöd han kan besluta om att inte väcka åtal. Enligt hans bedömning är det inte olagligt att begå bidragsbrott som gäller ersättningar som utgår från Migrationsverket till ’ensamkommande’ via HVB-hem.

LÄS MER: Vänsterpartiet hjälper ’ensamkommande’ polisanmäla SD-politiker

Bakom beslutet att polisanmäla ligger en motion från Sverigedemokraterna som förordade att sådan åtgärd vidtas för samtliga ’ensamkommande’ som vid kontroll visar sig falskt ha uppgett att de är minderåriga så att de felaktigt utbetalda bidragen kan krävas tillbaka. Även Moderaterna ställde sig bakom den linjen. I Skurup har sedan i höstas 17 sådana fall uppdagats och lett till polisanmälan.

LÄS MER: Kommun polisanmäler 17 stycken ’ensamkommande’ för att ha ljugit om åldern

Anmälningarna har skapat politiskt tumult där bland annat Liberalerna och Vänsterpartiet motsatt sig att bidragsbrotten utreds. L har kallat det en häxjakt och V har erbjudit de ’ensamkommande’ hjälp med att motanmäla SD för förtal.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder (M) säger till media att kommunen nu ska undersöka om det går att åberopa någon annan typ av brott för att beivra fusket.