Nyligen stod det klart att hundratals tjänster försvinner på Sahlgrenska i Göteborg då man tvingas till besparingar. Även ett okänt antal vårdplatser kommer försvinna. Nu larmar de två överläkarna Olof Lekholm och Jan Brun för situationen på universitetssjukhuset.

– Det är en elefant i rummet, som alla ser, men ingen vill göra något åt, säger överläkaren Jan Brun om den ansträngda situationen.

Bristen på vårdplatser och sjuksköterskor hotar enligt Lekholm och Brun patientsäkerheten – i vissa fall så pass att man riskerar dödsfall.

– I förlängningen försämrar det kvaliteten på vården, det finns gott om undersökningar som visar att överbeläggningar och patienter på fel avdelning leder till försämrad vård och lidande för patienter. En konstant brist innebär att vårt uppdrag som platsansvarig läkare blir omöjligt att utföra på ett anständigt sätt, säger överläkaren Jan Brun.

Trots att det just nu är den lugnaste tiden på året, mellan semestrarna och vinterns influensaperiod, har man överbeläggningar på samtliga avdelningar. Enligt Brun lyckas sjukhuset varken med att rekrytera eller behålla kompetent personal samtidigt som unga och oerfarna sköterskor används som kanonmat.

Vidare menar han att ledningen har “misslyckats kapitalt”.

– Det talas vitt och brett om att Sahlgrenska ska ha vård i världsklass. Men det blir ingen världsklass när sköterskorna jobbar ett år innan de säger upp sig. Och man skall komma ihåg att det på Sahlgrenska i många fall är högspecialiserade avdelningar där det krävs lång erfarenhet för att bli varm i kläderna.