Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) är det ”hopplöshet” som får ungdomar med invandrarbakgrund att utföra så kallade förnedringsrån mot svenskar. Men i en intervju berättar föräldrarna till en av rånarna att sonen fått både märkesmobil och märkeskläder samt pengar.

Fallet med 18-åringen som rånades av två 16-åriga pojkar, som också urinerade på offret, har upprört. Det är en del av en trend bland ungdomsrånare som använder mer och mer råa metoder som tidigare varit helt okända i Sverige. Ofta kombineras de fysiska förnedringarna med nedsättande kommentarer som går ut på ett svenskhat.

– Det är mer våld och mer förnedring. Man har ingen empati längre, säger Pia Vohl Ahlberg, ungdomsutredare i Haninge.

Hopplöshet och så kallat utanförskap, eller skattesänkningar som statsminister Stefan Löfven (S) säger, har under decennier varit förklaringarna till utvecklingen. Men när SVT Nyheter intervjuar föräldrarna till en av de pojkar som rånade och förnedrade 18-åringen finns det inget som tyder på något av dessa.

– Jag hade aldrig trott att min son skulle göra något sådant. Aldrig någonsin. Jag kan inte uttrycka hur ledsen jag är för det här, säger mamman och fortsätter:

– Vi är helt tillintetgjorda. Jag skulle inte acceptera att något annat barn gör så här mot min son.

God ekonomi

Familjen kom till Sverige för sex år sedan. Man har en god ekonomi och sonen får allt han vill ha och behöver.

– Min son får märkesmobil och märkeskläder för att han inte ska snegla på andras saker. Han har månadspeng och när han behöver mer pengar swishar jag eller hans mamma. Inget fattas honom, säger pappan.

Svenskhat

De förstår heller inte skälet till varför sonen under rånet kallade 18-åringen för ”svennejävel”.

– Sverige har gjort så mycket gott för oss, aldrig något ont. Min son skulle aldrig ha sagt så felaktiga saker, vi är så nöjda med det här landet. Vi står i tacksamhetsskuld till folket här och ska inte tala illa om dem. Sådana ord och handlingar ska ingen behöva uppleva, varken svenskar eller andra.

16-åringen har nu omhändertagits enligt lagen om vård av unga.