➤ UPPHOVSRÄTTSBROTT Vänsterradikala Feministiskt Initiativs partiledare Victoria Kawesa avgick nyligen pga vad hon uppgav vara ”personliga skäl”. Nu åtalas hon för brott mot upphovsrättslagen.

För en tid sedan avslöjades att Kawesa i sina genusstudier på Södertörns högskola gjort sig skyldig till plagiat av akademiska texter som andra skrivit men som Kawesa utgett sig för att själv ha författat. Strax efter att detta uppmärksammats och polisanmälts, och efter rekordkort tid på partiledarposten, avgick hon som ledare för det radikalfeministiska marginalpartiet.

Det var i samband med en föreläsning på Linköpings universitet i slutet av förra året som Kawesa utgav sig för att ha skrivit material som hon i själva verket kopierat från en annan ’genusforskares’ magisteruppsats. Den personen fanns i publiken när föreläsningen hölls och kunde själv direkt konstatera bedrägeriet

Brottet bedöms av kammaråklagare Anna Ginner, som lett förundersökningen, inte vara så allvarligt att fängelse bör utdömas. I stället kommer Kawesa att dömas till böter och att betala skadestånd till den verkliga upphovsrättsinnehavaren.