Inför påsken har Statistiska centralbyrån, SCB, dåliga nyheter för hushållen. Priserna på påskmaten har stigit mer än på livsmedel i stort under det senaste året. I synnerhet ägg har blivit dyrare.

I februari låg de genomsnittliga priserna på livsmedel 0,9 procent högre än i februari i fjol, men när det gäller maten på påskbordet har de flesta produkterna stigit ännu mer i pris.

– Äggpriserna brukar sjunka runt påsk, men frågan är från vilken nivå det blir i så fall. Det senaste året har priserna på ägg stigit med nästan 12 procent. Räknat tre år bakåt har äggpriserna ökat med närmare 48 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Jämfört med februari 2023 har lax respektive sill ökat mest i pris efter äggen.

– Räknat tre år bakåt har både lax och sill ökat med ungefär 30 procent i pris. Samtidigt är sill den påskprodukt som sjunkit mest i pris under själva påskmånaden de senaste tre åren.

Billigare kyckling

Under det senaste året har även priset på choklad ökat mer än övrigt godis, men räknat på de senaste tre åren är prisökningen på godis större.

Den enda påskmaten som enligt SCB tydligt minskat i pris jämfört med förra året är kyckling.

Faksimil SCB

LÄS ÄVEN: Matpriserna vänder uppåt igen