Sedan februari har ledningen på det kommunala vård- och äldreboendet Serafen på Kungsholmen i Stockholm genomfört två större schemaförändringar med syftet att spara pengar. I och med den senaste omläggningen i oktober försvann bland annat sju tjänster. Nu vittnar personalen om en ohållbar situation.

På Serafen finns 176 lägenheter fördelat på 17 avdelningar och den totala personalstyrkan ligger på drygt 200 personer. Den kvarvarande personalen protesterar nu kraftigt mot de 13 timmar långa passen och att man inte hinner med att tillgodose de boendes behov ordentligt.

Enligt huvudskyddsombudet Shilan Abdulmuhsin Faidallah får de äldre varken komma ut eller duscha som de ska.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

– Vi hinner inte. Vi är för få i personalstyrkan. Vi har boende som inte fått duscha på två veckor. Man går hem från jobbet med dåligt samvete och fundera på om man hunnit ge alla de mediciner som ska ges, säger Shilan Abdulmuhsin Faidallah.

LÄS ÄVEN: Kvinna glömdes bort i sin avföring och urin på äldreboende

Då personalen påtalat att de inte hinner gå ut med de boende har de fått till svar att de kan sätta dem i en rullstol och rullas ut på balkongen.

– De säger att det räknas som friskt luft. Men vi har inglasade balkonger på Serafen. Serafen är en lekstuga där ledningen gör som de vill med äldre och personal. De bryr sig inte och nu har vi fått nog. Vi är jättearga.

Sjukskriven chef

Serafens chef Anna Langhammar, som genomdrivit nedskärningarna, har sagt upp sig och är tillfälligt sjukskriven. I stället är det avdelningschef Lena Slotte som kommenterar de äldres uteblivna utetid med att “det finns säkert många äldre som hellre sitter på balkongen”. Att de boende inte skulle ha fått duscha på två veckor säger hon sig inte ha hört talas om.

Anledningen till nedskärningarna ska vara att Serafen har haft en för hög bemanning och därför gått back, och man vill nu anpassa verksamheten efter den ersättning man får från kommunen.

LÄS ÄVEN: Äldreboende lämnade sjuk klient i avföring och spyor

– Det är grunden till förändringen att sju tjänster försvunnit. Serafen är en stor verksamhet och därför har vi tagit bort arbetspass här och där, småslattar: 15 procent här, 20 procent där. Att jobba 13 timmar kan man tycka mycket om. Det är långa pass men inget ovanligt för verksamheter inom äldreomsorg.