Enligt uppgifter på torsdagen har ett flertal pistoler av modell Glock 17 och 300 patroner stulits från ett vapen/säkerhetsskåp på regeringskansliet där bland andra statsminister Stefan Löfven (S) har sitt kontor. Ärendet omgärdas av ett stort hemlighetsmakeri.

Enligt uppgifterna från Dagens Juridik ska det röra sig om så kallade extravapen som kan användas av regeringskansliets skyddsvakter vid terrorhot eller pågående attentat. Både polisen och regeringskansliet bekräftar att en polisanmälan upprättats den 25 oktober men i övrigt är man förtegna.

– Det här är ingenting som vi kommenterar utan det är en fråga för regeringskansliet och säkerhetsavdelningen, säger Morgan Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa.

Säkerheten kring vapnen sköts av Securitas, där man inte vill kommentera fallet med hänvisning till att det rör sig om ett skyddsobjekt.

Ambitionen var att informationen inte skulle komma ut överhuvudtaget och nu är det ”locket på” som gäller enligt Dagens Juridiks källa.

Hos polisen sköts ärendet av enheten för grova brott vid polisområde City i polisregion Stockholm. Lucas Eriksson är den åklagare som leder förundersökningen. Han vill i dagsläget inte lämna några kommentarer.