Den amerikanska regeringen kan få slut på pengar för att betala sina skulder så snart som den 1 juni och kongressen har inte agerat. En potentiell lösning sägs vara att prägla ett platinamynt värt en biljon dollar för att avvärja en katastrof.

USA rör sig snabbt mot en ekonomisk kris som helt kan förhindras och ett biljonmynt kan lösa alla dess problem. Enligt finansminister Janet Yellen kan regeringen få slut på pengar för att betala sina skulder så snart som den 1 juni, vilket utlöser en aldrig tidigare skådad skuldtakskris.

LÄS ÄVEN: Amerikanernas kreditkortsskulder når rekordnivå

Även oförmåga att betala under en kort period kan kosta landet nästan en miljon jobb och utlösa en lågkonjunktur.

Vissa ekonomer säger att det är dags för ett nödläge: ett en biljon dollarmynt.

Kryphål

Myntet, som inte behöver vara större än ett genomsnittligt mynt och kan göras snabbt, är en del av ett potentiellt kryphål i skuldtaket. Finansdepartementet kan prägla platinamynt av valfri valör.

– Vid det här laget, om någon av de andra lösningarna, de så kallade mer seriösa lösningarna skulle fungera, så skulle de ha använts vid det här laget. Men de fortsätter att faktiskt inte vara tillräckligt starka. Myntet är det enda som är starkt nog, säger Rohan Grey, biträdande professor vid Willamette University College of Law.

Bidens administration har dock inte varit så inställda på att använda ett platinamynt värt en biljon dollar för att undvika en ekonomisk katastrof. Yellen avfärdade idén redan i januari och sa att det ”inte på något sätt kan tas som givet att Fed skulle göra det” och kallade det en gimmick.

LÄS ÄVEN: Sri Lanka kan inte betala skuld på 500 miljarder