Den nya vänsterliberala regeringen i Polen med kontroversielle EU-profilen Donald Tusk i spetsen meddelar att man beviljar ett företag med vegansk profil motsvarande drygt 20 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar i bidrag för att odla fram kött i laboratorium.

LabFarm heter företaget som nyligen presenterade en prototyp av en laboratorieodlad kycklingköttbulle. Konkret handlar det om att ta celler från djur och låta dessa dela sig i laboratoriemiljö tills man fått fram en köttbit.

LÄS ÄVEN: Höga matpriserna ska bekämpas – genom att äta insekter

Företaget framhåller att den här sortens odlat kött är bättre än traditionellt kött eftersom det är ”fritt från antibiotika och föroreningar”. I enlighet med djuraktivistisk hållning påtalar man också att inget djur behöver sätta livet till för att vi ska få en köttbit på tallriken.

”Frankenstein-mat”

Utifrån ett grönt perspektiv menar man att labbodlat kött är ett sätt att undvika miljöpåverkan och etiska problem i jordbruket. Alla är dock inte lika entusiastiska. Kritiker har kallat det artificiella köttet för ”Frankenstein-mat” och varnar för att om detta görs i stor skala kommer traditionella köttproducenter att slås ut.

Än så länge ligger detta dock en bit in i framtiden. LabFarm har sedan starten haft problem med sina produkter och måst skjuta fram lanseringen i tre år eller mer. Om det visar sig inte fungera överhuvudtaget har skattebetalarnas pengar gått upp i rök och företagets operativa chef och medgrundare Wiesław Macherzyński har i komplexitet jämfört projektet med att resa till månen.

LÄS ÄVEN: EU: Nu ska vi lära oss att äta insekter

Prismässigt ligger det också en bra bit in i framtiden innan man kan konkurrera med traditionellt kött. 100 gram labbodlat kycklingkött kostar för närvarande motsvarande 160 000 kronor att producera.

Även när det gäller kapacitet är man långt ifrån något som kan lanseras kommersiellt. De största laboratorierna av det här slaget i USA kan få fram cirka två ton odlat kött om året, och det polska företaget är avsevärt mindre.

Påverkanskampanj men också förbud

LabFarm är med i en en internationell propagandaorganisation kallad Cellular Agriculture Europe med syfte att bedriva påverkanskampanjer för att som man formulerar det ”utbilda allmänheten” i och ”bygga upp förtroende” för att äta labbodlat kött.

LÄS ÄVEN: Ungern inför varningar på livsmedel med insekter

I motsats till det numera vänsterliberalt styrda Polen har mer konservativt sinnade länders regeringar intagit en skeptisk hållning till att odla kött i laboratorier. Ett av de länder som gått längst i den vägen är Italien var parlament förra året röstade igenom ett förbud mot såväl produktion som försäljning och import av sådana produkter. Förbudet motiverades med de ”sociala och ekonomiska riskerna med syntetisk mat”.

LÄS ÄVEN: Italien förbjuder labbodlat kött