Natten mot tisdag fick polisen i Surahammar larm om skottlossning mot en lägenhet. När polisen gick in i lägenheten riktade gärningsmannen i stället vapnet mot dem och fortsatte skjuta.

Poliserna tvingades kasta sig ned på golvet för att undkomma att bli träffade av kulor. Trots att ett flertal polispatruller kom till platsen och att sökning med hundar inleddes lyckades gärningsmannen komma undan. På onsdagen meddelades att en 24-åring har anhållits i sin frånvaro som misstänkt för brottet.

Två personer fanns i bostaden. Dessa undkom skottskador men ådrog sig lättare skador från glassplitter när fönsterrutor sköts sönder.

Polisen är förtegen om händelsen och berättar inte om det funnits någon känd hotbild mot personerna i lägenheten eller om dessa är kända av polisen och motivet till skjutningen i så fall skulle kunna härledas till en konflikt mellan kriminella.

Polisen rubricerar händelsen som försök till mord, men uppger att ytterligare brottsrubriceringar kan tillkomma eftersom polismän blev beskjutna. Platsen spärrades av för teknisk undersökning. Ett antal tomhylsor uppges ha påträffats.

Polisen vädjar till personer som kan ha gjort iakttagelser att ringa 114 14 och berätta vad man sett.