Just nu lagförs flera personer med uzbekisk härkomst för planering av terrordåd i Sverige. Rahkmat Akilov som utförde terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017 kom från Uzbekistan och vistades vid tillfället illegalt i Sverige. Nu uppdagas att tre illegala uzbeker anlitats som städare bland annat i polisens lokaler på Arlanda som säkerhetsklassats som skyddsobjekt.

De tre männen har tilldelats behörighet så att de fritt har kunnat passera Arlandas säkerhetskontroller och ta sig in på känsliga delar av flygplatsen. Risk har förelegat för såväl terrordåd som spionage.

– Jag blir mörkrädd, kommenterar en polis situationen efter att missförhållandena uppdagats. De tre illegala uzbekerna ska även ha anlitats för att städa på andra polisstationer med de risker det inneburit.

Det var först efter att personer i polisens lokaler klagat på att de tre uzbekerna inte skötte sina städjobb som det uppdagades att de saknade såväl uppehålls- som arbetstillstånd. En slagning gjordes mot Migrationsverkets system där en av männen fått avslag på sin ansökan redan i mars 2017. De två andra var inte ens registrerade i Sverige.

Rakhmat Akilov, som begick terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i april 2017 där flera personer dödades och många skadade, hade innan dådet arbetat på ett uzbekiskt städföretag i Sverige som visade sig vara en front för ekonomisk brottslighet och terrorfinansiering.

Ytterligare ett antal uzbeker utreds och lagförs just nu i en omfattande härva gällande förberedelse av terrorbrott. Under 2017 utförde uzbekiska terrorister även attentat i New York och S:t Petersburg. Uzbekistan är fäste för flera våldsbejakande muslimska rörelser.

Tillsammans med de tre uzbekerna på Arlanda och andra platser har en fjärde utlänning arbetat som är misstänkt för assistansbedrägerier för 12 miljoner kronor.

Officiellt vill Polisen inte uttala sig om utredningen. Sektionschef Per-Arne Kaati hänvisar till förundersökningssekretess.