Polisen i norra Stockholm meddelar att man reflekterar över hur man som grupp kan ta bättre ansvar för miljön. ”Inspirationen var givetvis Greta”, skriver en lokalpolisområdeschef. I sociala medier rasar människor över inlägget. Många undrar om inte polisens fokus bör ligga på andra områden.

Det var på fredagen som Emil Andersson, lokalpolischef i polisområde Stockholm Nord, tog till Twitter för att berätta för medborgarna att man nu ska se över sitt miljötänk. I ytterligare ett inlägg skriver Andersson att ”det sker en utveckling som vi behöver vara med i för att kunna öka vår förmåga i det brottsbekämpande arbetet”.

LÄS ÄVEN: SvD uppmärksammar affärerna bakom Greta Thunberg – två månader efter att de avslöjats

Möter skarp kritik i sociala medier
Många människor har reagerat på inlägget. En person föreslår raljerande att polisen även bör klämma in lite genus-mångfald-dialogpolis för att kanske komma upp i tio procent uppklarade våldtäktsbrott. Det anser Andersson, som av allt att döma missar ironin, är ”helt rätt” och  ”ett måste” om man ska bli bättre.

Åkesson: ”PR-byrå bakom Greta”
På torsdagen gästade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Malou efter tio i TV4. Malou von Sivers tog upp klimatfrågan och Greta Thunbergs framfart. Hon frågade Åkesson hur det kommer sig att Greta har fått sådant genomslag. Partiledaren anser att det beror på att hon har en iscensatt pr-kampanj bakom sig som medierna har hakat på.

– Det är väl allmänt känt att det ligger en PR-byrå bakom, svarade Åkesson

LÄS MER: Klimat-Greta portad från EU-parlamentet – högerledamöter ges skulden