I samband med att supportrar var på väg hem efter söndagens fotbollsderby i Stockholm mellan AIK och Djurgården ingrep en större polisstyrka med pepparsprej. I videoklipp som fått stor spridning i sociala medier syns poliserna omringa supportrarna vid tågperrongen. Flera poliser sprejar i olika riktningar mot sällskapet som inte gör motstånd. Nu har flera JO-anmälningar upprättats.
”Blev behandlade som boskapsdjur”, skriver en anmälare.

Det var vid klockan 17.30 på Solna pendeltågsstation belägen i närheten av fotbollsarenan Friends som polisen beslöt sig för att agera mot en grupp Djurgårdssupportrar.

LÄS ÄVEN: Ordningsvakten bröt benet på fotbollssupporter: ”Jävla svennejävel”

Kritiken: Gör inte likadant mot invandrarungdomar

En person har filmat händelseförloppet skriver på Instagram att polisen inte hade agerat på ett sådant här sätt om det handlade om invandrarungomdar utan i stället bjudit på ”saft och bulle”.

”Tänk om detta var en massa oskyldiga invandrarungdomar ute i förorten. I stället för att spraya oskyldiga med pepparspray hade de gett saft och bulle. Om de skulle göra så här mot invandrarungomdar hade det varit feministiska protester och förstasidan på Aftonbladet”.

I sociala medier cirkulerar flera videoklipp från pendeltågsstationen som visar delar av händelseförloppet.

”Behandlade som boskapsdjur”

Samnytt har tagit del av anmälningarna till Justitieombudsmannen (JO). En anmälare skriver att supportrarna blev behandlade som boskapsdjur i vänthallen.

”Personerna började då boxas in som boskap och blev uppmanade till att sätta sig ned, samtidigt som personerna då blev sprejade med prepparsprej från minst fyra håll och instängda.”

”Pepparsprej är ett vapen och det användes som en nöjessak. Personerna på plats blev behandlade som boskapsdjur”

Ytterligare en anmälan är gjord av advokat Marcus Lodin. Han anser att polisernas våldsanvändning inte är rättfärdigad i det här fallet.

”Polisens agerande i situationen är oacceptabel. Användande av pepparspray är en våldsanvändning och innebär att ett betydande mått av våld utövas. Polisen får inte använda sig av våld på ett godtyckligt sätt utan det krävs stöd i lag och en eventuell våldsanvändning ska alltid föregås av en behovs- och proportionalitetsbedömning.

Pepparspray får dessutom bara användas om den polisiära uppgiften inte kan lösas på något annat, mindre ingripande sätt. Av filmen är det tydligt att användandet av pepparspray inte har varit lagligt.”.

Våldsanvändingen internutreds

Samnytt har varit i kontakt med polisens mediecenter i Stockholm som uppger att bakgrunden till deras ingripande är ett påstått våldsamt upplopp utanför entrén till tågstationen.

Efter den aktuella matchen, vid klockan 17.30, ägde ett våldsamt upplopp rum utanför entrébyggnaden till Solna station. Filmen visar en del av detta förlopp. I samband med det våldsamma upploppet har polisen omhändertagit och identifierat ett hundratal personer, och ett antal personer avlägsnades från platsen.

Den aktuella händelsen utreds i nuläget och polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Detta är en pågående förundersökning som vi inte kan uttala oss närmare om i nuläget.

Vidare framgår det att polisens våldsanvändning är anmäld till enheten för särskilda utredningar (SU).

I samband med ingripandet har polisens våldsanvändning ifrågasatts och polisen har därför valt att anmäla händelsen till särskilda utredningar, SU.

Ekeroth: ”Anarkotyranniskt samhälle?”

Tidigare i år uppmärksammade Samnytts medarbetare Kent Ekeroth frågan om vi i Sverige lever i ett anarkotyranniskt samhälle.

Ekeroth belyste att staten är nitiska i att straffa laglydiga medborgare för petitesser men oförmögna att hantera de stora viktiga frågorna är definitionen av det som kallas ”anarkotyranni”. Nedan följer videon.

LÄS ÄVEN: Lever vi i ett anarkotyranniskt samhälle?