En 15-årig flicka som studerade vid en skola i norra Stockholm utsattes för våldtäkt av äldre skolelever. Händelsen polisanmäldes men myndigheten tappade bort bevismaterial och nu läggs utredningen ned. Det framkommer även att skolan har tystat ned händelsen.
Det var i samband med en fest som två äldre killar som också studerade vid riksinternatet Sigtunaskolan humanistiska läroverket (SSHL) erbjöd sig att köra hem flickan. Men istället förde de henne till en källarvåning där båda två utförde en våldtäkt, vilket uppmärksammades våren förra året.
LÄS ÄVEN: Våldtäktsutredningar läggs åt sidan när gängskjutningar prioriteras – men nu lovar polisen bättring
Polisutredning dröjde 18 månader
Flickan höll tyst om händelsen under en längre tid men valde till slut att berätta för en vän. Senare skulle hon även berätta för husmor vid skolinternatet men där fick hon inget gehör för sin berättelse.
Skolan gick heller inte vidare med någon polisanmälan, det fick flickan göra på egen hand tillsammans med sin mor. Men det skulle komma att dröja omkring ett och ett halvt år och hela tre olika förundersökningsledare innan polisutredningen tog fart.
Polisen tappade bort bevis
I mars beslutade den tredje förundersökningsledaren i raden, kammaråklagare Anna Stiernstedt, att lägga ned utredningen. Detta med anledningen att det inte gick att styrka brott. Bakgrunden till beslutet är att händelsen anmälts “ganska långt efter att det hade hänt” och “det som framkom i vittnesförhören gav inte tillräckligt stöd”.
Men det visar sig att det innan utredningen lades ned framkommit att polisutredarna slavat bort bevismaterial i form av ett förhör med flickan. Men enligt Stiernstedt har det ingen inverkan på hennes beslut.
– Jag har fått återgivet att det inte går att finna och det är naturligtvis olyckligt. Däremot finns förhöret sammanfattat på ett väldigt utförligt sätt, säger Stiernstedt till Aftonbladet
Advokat: Handlar om förtroendet för rättsväsendet
Flickans advokat Silvia Ingolfsdottir Åkermark riktar kritik mot utredningen som hon menar även har innehållit bristfälliga förhör.
– Det är katastrofalt i ett sådant här mål. Det handlar om förtroendet för rättsväsendet, säger Ingolfsdottir Åkermark till Aftonbladet.
I samband med medieuppmärksamheten i april förra året agerade rektor Carina Nilsson genom att förneka att hon ens visste vad det hela handlade om. Samtidigt har hon internt kommunicerat med skolans anställda och uppmanat dem att inte prata med media om fallet.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.