Nacka i södra Storstockholm plågas sedan en tid tillbaka av en våg av personrån som går utöver det normala. Ungdomsgäng rånar i stor skala andra ungdomar på deras mobiltelefoner och märkeskläder. Nu uppmanar Nackapolisen alla ungdomar att DNA-märka sina kläder så att de kan spåras tillbaka till ägaren om de dyker upp någonstans. Rånoffer har också fått lära sig känna empati med rånarna – ”de har kanske inget annat val”.

I ett videoinslag på SVT:s webbplats demonstrerar polisen hur DNA-märkning fungerar. Till föräldrar säger polisen att de får ”behandla ungdomarna som när de var små och gick på dagis” genom att märka deras kläder.

Ungdomarna är dock ofta mer rädda för själva rånet och vad de kan råka ut för i det sammanhanget än de bekymrar sig om att kunna få tillbaka sina stulna kläder. Gängen hotar ofta med kniv och våld förekommer. Många vittnar om att de slutat köpa märkeskläder för att inte utgöra ett attraktivt offer för rånargängen.

Polisen nämner inget om den demografiska sammansättningen på gängen. SVT frågar heller inte de ungdomar man intervjuat om vad det är för slags gäng som begår dessa brott. Däremot tar man med ett klipp där en ung tjej som själv blivit rånad fått lära sig att det troligen är synd om rånarna och att ”de inte har något annat val”.